Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försvaret: Ny teknik krävs för att säkra Bynäset

/

Städa upp på Bynäsets skjutfält, kräver ledningen för Östersunds kommun.Det saknas både teknik och pengar för att göra det till ett säkert strövområde, svarar försvaret i två brev till kommunen.

Annons
- Det är inte acceptabelt att planerad sanering på Bynäset senareläggs eller prioriteras bort.
Det framhöll kommunalrådet AnnSofie Andersson och kommunchef Bengt Marsh i sitt brev till försvaret för några veckor sedan.
Nu svarar försvaret. Men det är kärva budskap i svaren; från markägaren Fortifikationsverket och från Försvarsmaktens högkvarter.
Fortifikationsverket hävdar att om saneringen av Bynäset forceras i enlighet med kommunens krav så skulle det innebära naturmiljökonsekvenser och kostnader på flera hundra miljoner kronor.
Nuvarande teknik och kunskap tillåter inte en uppstädningen till skäliga kostnader.
Åtgärderna skulle innefatta bränning av Bynäset som till stora delar är kuperat och skogsbeklätt. Vidare krävs teknisk utredning, undersökning, förnyad klassificering av var ammunition finns, ammunitionsröjning och nyplantering.
Delar av Bynäset är ännu inte klassificerat, eftersom inte ens Försvarsmaktens specialutbildade personal har kunnat beträda vissa platser på grund av riskerna.
Det så kallade målområdet, mitt på Bynäset, är exempelvis inte klassificerat. LT har tidigare skrivit om att en lösning kan vara att avgränsa hela målområdet med stängsel, eftersom stora mängder ammunition finns i marken.
Kommunen har köpt stora markområden kring Kungsgården och Kungsgårdsviken i syfte att de ska användas för rörligt friluftsliv. Dessa områden är rensade från ammunition.
Men man vill även komma åt Bynäset.
Från kommunens sida framhålls att Bynäset med sina miljökvaliteter, utsikt och vackra omgivningar har utomordentliga förutsättningar för medborgarnas behov av natur- och strövområde.
- Allt detta förutsätter en fullständig sanering av Bynäset med omgivningar från oexploderad ammunition, enligt kommunalrådet AnnSofie Andersson.
Hur det blir med den saken återstår att se.
Försvarsmaktens högkvarter har också svarat på kommunens arga brev.
- Försvarsmakten har ej för avsikt att borprioritera eller senarelägga den fortsatta avvecklingen av Bynäset, enligt Karl G Andersson på högkvarteret.
I högkvarterets planer ingår att till viss del öppna ytterligare mark för friluftslivet, sedan riskerna med oexploderat ammunition åtgärdats på vissa markavsnitt nästa år.
Beträffande Bynäsets målområde ska Försvarsmakten under våren överväga möjligheten att försöka minska riskerna. Därefter planeras en avvägning kopplat till kostnader för återställande, risk och resursinsatser.
Det mesta pekar på att det blir en mycket dyr historia, enligt svaret från markägaren Fortifikationsverket.

Mer läsning

Annons