Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försvaret: Ett rimligt straff för polismannen borde bli skyddstillsyn

Ett klassiskt fall av grov kvinnofridskränkning. Så sammanfattade åklagaren rättegången mot den polisman som är misstänkt för att under flera år ha misshandlat sin sambo.

Annons
I går avslutades rättegången mot den polisman från Östersund som är misstänkt för att under många år ha misshandlat och kränkt sin sambo.
- De träffas, det förekommer lite våld i början och sedan eskalerar det, säger åklagaren Per G Lindell och menar att polismannen gradvis under flera år har kuvat sin sambo på ett sätt som gjort att hennes självkänsla körts i botten.
- Det här har pågått trots att det varit barn närvarande, tillägger han.
Per G Lindell tycker inte att tingsrätten kan döma mannen till något annat än just grov kvinnofridskränkning och anser att polismannen bör få ett fängelsestraff som är betydligt längre än ett år.
- Vi har fått en tydlig bild av NN och han medger själv att han ibland blir så elak att det brister för honom, säger åklagaren.
Försvarsadvokaten, Mats Bäck, var av en annan uppfattning menade att polismannens sambo inte varit trovärdig under rättegången.
- Jag tycker att vi har hört att hon haft en tendens att överdriva NN:s skuld medan hon aldrig talat om sin egen skuld till det som har hänt, sade han.
Försvarsadvokaten påpekade också att det måste finnas övertygande bevis för att polismannen ska kunna dömas för grov kvinnofridskränkning.
- Det finns inga vittnen till de här händelserna. Det finns heller ingen teknisk bevisning som tyder på att det rör sig om avsiktliga brott från min klients sida.
Mats Bäck anser att det inte är ställt utom allt rimligt tvivel att polismannen har haft uppsåt att skada sin sambo och att straffet måste anpassas därefter. Han säger att polismannen har en viss skuld till det som hänt och att ett rimligt straff borde bli skyddstillsyn och ett stort antal timmar samhällstjänst.
Åklagaren ville att polismannen skulle fortsätta att sitta häktad tills dess rätten kommer med sin dom senare i december. Tingsrätten valde dock att fria polisen i väntan på domen.
Annons