Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förstärkt arbetsförmedling ska hjälpa de nya arbetslösa

Minst ett par tusen arbetslösa i Jämtlands län kan få hjälp av personliga jobbcoacher under 2009. Arbetsförmedlingen förstärker nu beredskapen inför en ökat inflöde av arbetslösa.

Annons

Arbetsförmedlingen har fått tre miljarder kronor av regeringen för att mobilisera inför en allt större inströmning av nya arbetslösa i landet. Pengarna ska användas till att anställa och hyra in så kallade personliga jobbcoacher.

Tanken med coachningsverksamheten är att de som nyligen blivit arbetslösa under en tid av tre månader ska få en personlig coach att vända sig till.

– En jobbcoach är en person som snabbt ska kunna stötta den som behöver hjälp, och också kunna stötta efter personens egna önskemål. Det kan handla om hjälp att skriva ett CV eller öva inför en jobbintervju. Coachen ska kunna jobba mer skräddarsytt helt enkelt, berättar Christina Storm Wiklander som är arbetsmarknadsområdeschef på Arbetsförmedlingen i sex av Jämtlands läns åtta kommuner.

Hon berättar också att det är en viss skillnad mellan de coacher som ska anställas och de handläggare som i dag jobbar på Arbetsförmedlingen.

– Man tänker sig att de här jobbcoacherna ska träffa de här personerna lite mer intensivt under tre månader. Men om man kommer fram till att personen behöver en arbetsmarknadsutbildning eller att man hittar ett jobb då kommer handläggaren in och tar över.

Christina Storm Wiklander säger att jobbcoacherna kommer att få en lite snabbare utbildning än den som handläggarna har och att de ska vara mer flexibla och inte sitta stilla bakom ett skrivbord.

Hon hoppas också att de jobbcoacher som ska anställas eller hyras in kommer från olika områden på arbetsmarknaden så att man får en stor bredd.

Mer läsning

Annons