Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första bostaden - en dröm som blir allt svårare attt uppfylla

/
  • Cecilia Asplund och Paul Bergström, går tredje året på gymnasiet.         Snart ska de ut i arbetslivet och på bostadsmarknaden. Men de  kommer inte att få det lätt konstaterar Boverket. Ungdomarna är mycket väl medvetna om problemen.
  • Foto: Lars-Eje Lyrefelt

Det ser inte ljust ut för Cecilia Asplund och Paul Bergström som snart ska ut på arbets- och bostadsmarknaden. Det blir allt svårare för ungdomar att få bostäder konstaterar Boverket i en färsk rapport.

Annons
Cecilia Asplund och Paul Bergström går tredje året på gymnasiet, på medie- respektive teknikprogrammet i Östersund. Ännu så länge bor de hemma hos sina familjer, men båda är sugna på att flytta till något eget.
- Det finns ju inga lägenheter, åtminstone inga som man har råd med, säger Cecilia Asplund.
I rapporten "Första bostaden" pekar Boverket på att ungdomar födda runt 1990 sannolikt kommer att få svårare att etablera sig i egen bostad, och även på arbetsmarknaden. Verket menar att det kan leda till att fler ungdomar kommer att bosätta sig i otrygga boendeformer utan besittningsskydd, som till exempel i andra och tredje hand.
Många ungdomar flyttar till högskoleorterna och storstadsområdena, och i storstäderna ser det riktigt mörkt ut.
Redan i dag har ungdomarna sämre ekonomiska förutsättningar än många andra grupper och i en lågkonjunktur brukar de som är nya på arbetsmarknaden drabbas hårdare, konstaterar Boverket. Om lågkonjunkturen blir långvarig kommer ungdomarna att få minskade möjligheter att skaffa bostad. Antalet ungdomar i åldrarna 20 till 24 kommer dessutom att öka fram till år 2012.
Ytterligare en faktor som påverkar situationen är att andelen hyresrätter har minskat i storstadsregionerna, framför allt i Malmö, Göteborg och Stockholm. Bostadsbyggandet och antalet planerade bostäder ligger också under de nivåer som anges i Boverkets byggbehovsanalys.
Cecilia Asplund och Paul Bergström tycker det är viktigt att ganska snart skaffa ett eget boende.
- Det är viktigt att ha ett eget liv. Och skönt att bo själv också, säger Cecilia.
- Man vill ta ansvar för sig själv, säger Paul.
De kan dock tänka sig att bo i andra eller tredjehand.
- Absolut, bara det är billigt, säger Cecilia Asplund.
Att bo tillsammans med några kompisar tycker de dock inte är ett alternativ.
- Nej, det kan nog bli en hel del konflikter, säger Paul Bergström.
Cecilia Asplund håller med.
Boverket ser, förutom svårigheter för ungdomarna på ett individuellt plan, också att den problematiska bostadsmarknaden kan ge negativa konsekvenser för samhället i stort. Det kan minska rörligheten på arbetsmarknaden och hämma den ekonomiska tillväxten i storstadsregionerna och landet som helhet.
Annons