Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försökte lura försäkringsbolag på två miljoner

Förra året avslöjade Länsförsäkringar Jämtland försäkringsbedrägerier för två miljoner kronor. Det handlar sammanlagt om 29 försök till bedrägeri.

Annons

De flesta bedrägeriförsök gäller motorfordon som till exempel personbil, skoter och motorcykel.

Att försöka få ut ersättning för något som man inte har rätt till eller för något som inte har inträffat betraktas som försök till försäkringsbedrägeri.

Det är försäkringsbolagets skadereglerare som uppmärksammar när ett ärende inte riktigt går i hop med verkligheten. Då tar bolaget hjälp av en extern utredare.

Ofta är det så kallade på-plussningar som ligger bakom bedrägeriförsöken.

– Om någon till exempel uppgett att de haft mycket saker av högt värde liggandes i en bil. Då går vi vidare med att kolla verifieringar, säger Jan Larsson, skadeförebyggare på Länsförsäkringar Jämtland.

I de flesta fall som avslöjas har en skada verkligen hänt, men kunden har lagt till saker som påstås förlorade eller att värdet av det förlorade är mycket högre än i verkligheten.

Bolaget hanterar cirka 12 000 skadeärenden varje år.

– I relation till det är antalet försök till bedrägeri få men det handlar om stora pengar. Det finns säkert sådant vi inte upptäcker också, säger Jan Larsson.

Totalt sett bland samtliga länsförsäkringsbolag i landet upptäcktes i fjol försäkringsbedrägerier för 89 miljoner kronor.

Annons