Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förslag om ny gymnasieskola: Lokala program slopas

En stor förändring i lagrådsremissen om en ny gymnasieskola är att det ska bli samma regelverk för kommunala gymnasiekolan respektive fristående gymnasieskolor. Det faller i god jord hos Jämtlands gymnasieförbund.

Annons

Det säger Peter Frändén, verksamhetsledare förbundet. Bland annat säkerställs kvalitet och möjligheterna för granskning och jämförelse av kvalitet.

– Förslaget innebär att hela gymnasiesystemet stramas upp. Lokala inriktningar, lokala program och lokala kurser tas bort. Bara i förbundet finns 850 lokala kurser och i hela landet finns cirka 9000. Det blir helt enkelt tydligare och mer lika kvalitet i hela landet, säger Peter Frändén.

Bland annat kommer det att underlätta för ungdomarnas framtida arbetsgivare i samband med anställningar, tror han.

En konkret förändring är att medieprogrammet tas bort och kommer att bli en del i samhällsprogrammet. Frändén tror inte det är så dumt.

– Dels så har det varit svårt att få arbetsplatsförlagd utbildning för elever på det programmet och jag tror att det krävs mer studieförberedande kurser för de som vill arbeta i den branschen.

Elevernas intresse för programmet har också minskat de senaste åren.

Ett annat förslag är också att det ska ges mer utrymme för språkstudier och att det humanistiska programmet ska komma tillbaka.

Det talas mycket om att omorganisationer sliter hårt på lärare och annan skolpersonal, orkar förbundets personal med en sådan här förändring?

– Det blir mycket arbete, alla kurser ska ses över och lärarna kommer att få merarbete. Men jag tror också att det är stimulerande bland annat då det innebär fortbildning när kurserna ändras, säger Peter Frändén.

– Jag är inte orolig, förbundet är en stabil och stor organisation.

Mer läsning

Annons