Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forskning visar: Slumpen styr när man söker socialbidrag

Forskare runt om i landet anser att det finns brister och problem med det nuvarande systemet kring socialtjänstlagen.

Annons

På uppdrag av riksdagen har 51 forskningsprojekt och program synats närmare.

De forskare som intervjuats är bland annat verksamma vid Mittuniversitetet, Lunds universitet och Stockholms universitet.

Åke Bergmark, som är professor i socialt arbete vid Mittuniversitetet i Östersund, har framförallt undersökt försörjnings- stöd och socialbidragstagande.

Försörjningsstöd innebär att alla som inte har pengar till exempel mat och hyra kan få hjälp av socialtjänsten, enligt socialtjänstlagen och varje kommuns riktlinjer.

Men den praktiska tillämpningen av det här visar att de som söker stöd brottas mot – slumpen.

– Forskning visar att det är en stor variation i hur biståndshandläggare bedömer behovet av försörjningsstöd. Variationen finns såväl inom kommunerna som mellan handläggare inom samma förvaltning, säger Åke Bergmark i riksdagsrapporten.

– Dessa variationer kan inte förklaras enbart genom skillnader i lokala omständigheter, utan framstår som ganska slumpartade.

Enligt Åke Bergmark är en möjlig slutsats att det finns rätts-osäkerhet i bedömningarna av försörjningsstöd och att riksnormen för stödet inte har så stor effekt som man skulle kunna tro.

Inom vissa områden konstaterar Åke Bergmark att det är motiverat med konkret lagstiftning, exempelvis till viss del i frågan om ekonomiskt bistånd.

Stöd för läkarvård är ett mer konkret exempel där Åke Bergmark inte ser att lokala omständigheter skulle spela någon roll för biståndsbedömningen och tydligare lagstiftning.

Mer läsning

Annons