Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskingrare måste betala miljonbelopp i skadestånd

En man som tagit pengar från en stiftelse får villkorlig dom och ska betala 974 000 i skadestånd. Mannen har dömts av Östersunds tingsrätt för grov förskingring.

Annons

Under 2003 och 2004 har mannen tagit ut pengar från stiftelsens konto utan att redovisa vad de gått till. Mannens förklaring var att pengarna varit lön och resersättning till sig själv. Stiftelsen hade under den aktuella perioden verksamhet i Östersund.

Mannen hävdar att stiftelsens ordförande varit med på att han skulle få den lönen samt ta ut den från kontot själv utan verifikationer.

Ordföranden menar att mannen hade som uppgift att ta hand om post och betala fakturor åt stiftelsen. Några andra arvoden än vanligt styrelsearvode var det inte sagt att mannen skulle ha.

När revisionsbyrån som skötte stiftelsens bokföring efterfrågat saknade verifikationer svarande mannen att sådana kommer senare.

Tingsrätten anser att brottet är grovt eftersom det handlar om mycket pengar samt att mannen lämnat vilseledande uppgifter för att dölja den bristande redovisningen. Med hänvisning bland annat till mannens ålder, att han inte är dömd tidigare samt att det gått lång tid sedan brottet begicks bestäms straffet till villkorlig dom.

Annons