Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forskare spår fästingterror i länet

/
  • Fästingarna har sedan några år tillbaka letat sig norrut och är numer inte ovanliga att träffa på i länet, men nu varnar Uppsalaforskaren Thomas Jansson för att även fästingviruset TBE kan spridas till Jämtland och Härjedalen.to: Baxter/SCANPIX

Fästingen har intagit Jämtland. Nu varnar forskare för att det fruktade fästingviruset TBE kan finnas i länet.
– Det är inte längre helt säkert att påstå att viruset bara finns på speciella platser, larmar Thomas Jaenson, professor vid Uppsala universitet.

Annons

Thomas Jaenson leder ett forskningsprojekt om hur fästingen sprider sjukdomar. Just nu försöker man ta reda på hur långt upp i Sverige som det lilla krypet fått fäste – och Jämtland är ett område som ligger i riskzonen.

1994 gjordes en liknande studie. Då konstaterade Thomas Jaenson att det fanns enstaka fall av fästingar runt Storsjön.

– Nu vill vi veta om fästingens utbredningsområde har förändrats, förklarar Thomas Jaenson.

Han tror själv att vi framöver får räkna med fler fästingar.

– Det har ju blivit allt varmare. Vintern 2008 var ovanligt varm. Då fanns det aktiva fästingar i södra Sverige och ända upp i Stockholmsområdet under februari, konstaterar Thomas Jaenson.

Thomas Jaenson tillhör sedan länge världens främsta experter på fästingar och var med på 1980-talet när borreliafästingen gjorde stora rubriker. Den andra vanliga sjukdomen som sprids via fästingar är TBE. Både två kan göra så att det slutar riktigt illa. Den som drabbas kan få allt från feber till, i extrema fall, förlamning och döden.

Borrelia har länge varit spritt där alla fästingar finns. Sedan länge har man också effektivt kunnat behandla borrelia med antibiotika.

Men virussjukdomen TBE som kan orsaka svår hjärnhinneinflammation har tidigare funnits i begränsade områden – och framförallt så har det handlat om ställen i södra Sverige. Nu varnar Thomas Jaenson för att Jämtland kan drabbas av det dödliga fästingviruset.

– Jag har länge misstänkt att TBE ska sprida sig norröver. Så ifjol upptäckte man ett fall i Dalarna och ett i Skellefteå, säger han.

Annons