Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forskare: Inte sant att alla unga vill flytta

/
  • Dennis Kardin, Fredrik Lundin och Martin Karlsson har allihop planer på att flytta efter gymnasiet på Palmcrantzskolan. ”Jag vill jobba på restaurang i typ Göteborg”, säger Dennis. Martin tänker flytta till Norge och tjäna pengar. ”Det finns liten risk att jag blir kvar i stan”. Och Fredrik är trött på länet. ”Jag vill dra efter skolan. Jag är ganska less”.
  • Klicka för större bild.
  • Lotta Svensson forskar kring ungdomars benägenhet att flytta från den egna hemkommunen när de gått klart gymnasiet.
  • Patrik Andersson, Simon Gyllklint och Lina Bodin har lite olika funderingar om livet efter gymnasiet. ”Jag har nog inte tänkt att plugga. Hellre jobba först”, säger Lina. ”Det är ju ett tag kvar innan vi går ut, men jag har planer på att åka till Italien och gå en bartenderutbildning”, säger Patrik. Simon funderar på att lämna länet. ”Jag kanske flyttar till farsan i Karlskrona”.

Sanningen om ungdomars benägenhet att vilja flytta från kommunen är kanske ingen riktig sanning.

– Det är inte sant att alla ungdomar vill flytta, säger forskaren Lotta Svensson.

Annons

Det är de ungdomar som vill lämna kommunen eller sin ort som hörs mest i samhällsbruset.

Det är en av slutsatserna som forskaren Lotta Svensson kommit fram till efter att ha djupanalyserat söderhamnsungdomarnas planer inför framtiden och drivkraften bakom utflyttningen.

– Det första jag kom på var att det finns väldigt lite forskning kring just utflyttningen, säger hon.

Under en konferens om ungdomars framtid i länet på Folkets hus i Östersund i går, presenterades också en ny länsundersökning som visar att cirka 70 procent av tjejerna i länet vill flytta från kommunen efter gymnasiet. Lite drygt 50 procent av killarna säger att de vill flytta.

Lotta Svensson har i sin forskning under flera år mött och diskuterat under med såväl ungdomar som vuxna kring ämnet utflyttning och det som framkom var bland annat att en stor del av ungdomarna vill vara kvar. Dessutom projicerar de vuxna attityder på ungdomar.

– Vad säger vuxenvärlden? De vuxna jag har pratat med, ofta vuxna tjänstemän i medelklassen, säger att ”riktiga ungdomar, de drar iväg. Det är normalt”.

Samtidigt visar Lotta Svenssons forskning att ungdomar har vitt skilda uppfattningar om sin framtid i hemkommunen.

Hon har delat in ungdomarna i olika kategorier.

Killar i arbetarklass (baserat på föräldrarnas utbildning):

– För dem är jobbet viktigast som anledning att stanna kvar.

Tjejer i arbetarklass:

– Väldigt många vill vara kvar. De pratar mycket om trygghet. Om familj, vänner och sociala nätverk och att det var det som styrde om de stannar kvar.

Killar i medelklass:

– De är positiva till kommunen men är säkra på att de inte kommer att få jobb där. De vill flytta men vill också komma tillbaka.

Tjejer i medelklass:

Enligt Lotta Svensson är det den här gruppen som hörs mest.

– De passar inte in i Söderhamn. De tycker att det är tråkigt och att orten känns instängd.

Mer läsning

Annons