Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Formen påverkar inte resultatet”

Årets ripinventering är tillförlitlig. Det hävdar Maria Hörnell-Willebrandt, vid Sveriges lantbruksuniversitet, som ansvarar för ripinventeringen.

Annons

– Att hundarna skulle vara dåligt tränade och inte orkar jobba i värmen har inte påverkat resultatet, säger hon.

Det är fågelhundar och frivilliga människor som på länsstyrelsens uppdrag har inventerat flera områden i Jämtland under tre veckor. Inventeringen sker årligen på samma ställen för att trender i riptillgången ska kunna urskiljas och sedan utgöra en bedömningsgrund för länsstyrelsen. Maria Hörnell-Willebrandt säger att de oftast använder sig av samma inventerar och att alla har blivit väldigt duktiga under de 14 år som hon har varit aktiv.

– Vi har som krav att alla måste genomgå en kurs innan de får inventera. Sedan ska de se till att hunden söker efter ripor utefter en linje. De går efter den och undersöker hur stor chans det är att hitta ripa, säger Maria Hörnell-Willebrandt.

– Det handlar egentligen väldigt lite om hundarnas uppförande. Det viktiga är att inventerarna mäter rätt avstånd mellan linjen och ripan, säger hon, fortsätter hon.

Linjeinventering är en beprövad metod och resultatet utgör ett statistiskt underlag för Maria Hörnell-Willebrandt som sedan sammanställer det. Om det är dåligt väder tar hon med sig det i sina beräkningar.

– Jag korrigerar utifrån vädret för jag vet att de kan hitta färre ripor om det till exempel är dimma, säger hon.

Värmen under ripinventeringen har inte heller påverkat resultatet.

– Är det varmt en dag orkar visserligen varken hundarna eller människorna gå lika långt men då måste de i stället inventera under flera dagar, säger Maria Hörnell-Willebrandt.

Annons