Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagsakut ingår i nytt stimulanspaket för länet

/
  • Omställning och förnyelse i regionens arbetsliv är ett av syftena med stimulanspaketet. Fler unga i länet behöver också högre utbildning för att hålla måttet på arbetsmarknaden framöver. Montage: Kjell Nilsson-Mäki

Ett jämtländskt stimulanspaket som ska motverka effekten av alla varsel och förnya arbetslivet är på gång.

Annons

Jämtland och Västernorrland samverkar om stimulanspaketet. Kostnaden beräknas till omkring 18 miljoner kronor under två år, med pengar från EU.

– Paketet har diskuterats i varselsamordningsgruppen som landshövdingen haft igång under ett år.

– Därefter har vi pratat ihop oss med Västernorrlands län om att samordna och söka stöd för insatser i strukturfondsprogrammet för mellersta Norrland, säger Hans Halvarsson, chef vid avdelningen för hållbar tillväxt på länsstyrelsen.

Ansökan om EU-pengar behandlas i maj men från länsstyrelsens sida vill man komma igång med jobbet innan dess.

Bland de aktiviteter som plockats med i stimulanspaketet ingår bland annat:

Genomföra ”prova på kurser” på Mittuniversitetet.

Utveckla nya plattformar för kompetensförsörjning.

Etablera en företagsjour som försöksverksamhet.

Regeringen har inte skickat med några speciella pengar och statliga insatser, som när garnisonen lades ned i Östersund, är inte aktuella.

– Vi måste titta på vad vi med egna medel kan förstärka. Vi jobbar exempelvis med att se vad vindkraftsutbyggnaden kan innebära för nya arbetstillfällen och har en hel del turistiska projekt för att förstärka arbetsmarknaden, säger Hans Halvarsson.

En företagsjour , vad innebär det?

– Egentligen är den till för att undvika ökade varsel och obestånd genom att erbjuda företagare en kortare rådgivning för hur man ska gå till väga.

– Erfarenheter från andra län visar på en viss effekt med en företagsakut, konstaterar Hans Halvarsson.

Ofta är det små företag som hamnar i besvärliga situationer när intäkterna inte täcker kostnaderna. Företagsakuten ska underlätta åtgärder för att så snabbt som möjligt komma tillbaka till bra affärslägen.

– Hela tillväxtarbetet går ut på att försöka bli konkurrenskraftigare på en internationell marknad och hitta de områden som vi kan skapa bra företag inom, enligt Hans Halvarsson.

Till en del handlar det om att etablera verksamheter, i andra fall locka hit turister som finner länets utbud intressant.

– Vi måste hitta länets styrkeområden och förstärka dom, sammanfattar Hans Halvarsson.

Stimulans genom nya pla tt formar för kompetensförsörjning , hur ska det uppfattas?

– Det handlar mest om att bli bättre på att samordna kompetensutvecklingen i länet. Nu är det ganska spretigt mellan kommuner och olika utbildningsanordnare. Vi behöver få en gemensam bild över vad som troligen kommer att behövas i framtiden, säger Hans Halvarsson.

– Utmaningen för ungdomarna är att de i högre grad måste söka sig till högre utbildning för att bli konkurrenskraftiga.

Hur Mittuniversitetet kan bli bättre på att attrahera ungdomar från båda länen, så de söker till högre utbildning, ska man jobba med på längre sikt.

Det finns också ett intresse av att förstärka yrkeshögskolorna istället för att de konkurrerar sönder varandra med utbildningar inom och mellan länen.

Annons