Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företag vill rädda utbildningar på Miun

Mittuniversitetet förlorar 25 miljoner kronor varje år på några av sina mest populära utbildningar. Och 100 miljoner kronor finns öronmärkta som universitetet inte får nyttja. Nu kliver storföretagen in för att rädda utbildningarna.

Annons
Som LT berättade för en vecka sedan begär Mittuniversitetets rektor Anders Söderholm full betalning för studenter som går eftersökta utbildningar där arbetsmarknaden är god, så länge det ryms inom takbeloppet.
Totalt 25 miljoner kronor per år förblir outnyttjade eftersom regelverket säger nej till extra platser på populära utbildningar.
Och av samma anledning ligger i dag cirka 100 miljoner låsta på Mittuniversitetet som regeringen beslutat att universitetet får utbilda studenter för - men som inte får användas.
Det beror på ett system med olika prislappar som inte ger full ersättning för alla studenter som går de populära och dyra utbildningarna inom idrott, design och media.
– För en lekman låter det enkelt, men i praktiken är det en strikt förhandling med regeringen om varje krona. Om inte ersättningen höjs riskerar ett antal unika och populära utbildningar som har starkt stöd i sina branscher att bli nedlagda, säger Anders Söderholm i ett pressmeddelande.
Skrivelsen till utbildningsdepartementet har följts av ivriga hejarop från ett flertal tunga företag och organisationer som är oroliga att viktiga och populära utbildningar som industridesign, grafiska design, idrottsvetenskap och bildjournalistik läggs ner.
Några storföretag som riktat sitt stöd vad gäller Mittuniversitetets begäran om ersättning för de berörda utbildningarna är SCA, Metso Paper och 14 bildchefer på bland annat Aftonbladet, Expressen, Svenska Dagbladet.
Karin Mattsson Weijber, ordförande i Riksidrottsförbundet, säger att förutsättningarna för idrottsvetenskapliga programmet är mycket bra på campus i Östersund.
"Utbildningen är starkt kopplad till forskningen som bedrivs vid institutionen och vid Nationellt vintersportcentrum. Riksidrottsförbundet bedömer att denna utbildning är bra och har en viktig roll såväl regionalt som i den nationella idrottsrörelsen".

Mer läsning

Annons