Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företag anmälde inte risk för blodsmitta – får böta

Flera företag i Östersunds kommun har bedrivit en verksamhet där det funnits risk för blodsmitta – utan att rapportera det till kommunen som lagen kräver.

Annons

Företag som har en verksamhet där det finns risk för blodsmitta ska enligt förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd meddela sin verksamhet till kommunens miljö- och samhällsnämnd. Det kan till exempel handla om tatueringsverksamhet, akupunktur eller fotvård. Orsaken till anmälningsplikten är att den typen av verksamhet ofta kräver mycket goda kunskaper om smittorisker och en steril arbetsmiljö.

Efter en inventering i Östersunds kommun visade det sig att det fanns företag som inte anmält sin verksamhet till miljö- och samhällsnämnden. Två av företagen – ett fotvårdsföretag och ett tatueringsföretag – hade startat upp helt ny verksamhet utan att rapportera det. De båda ska därför betala 1 000 kronor vardera i en så kallad miljösanktionsavgift till kommunen.

Några andra verksamhetsutövare inom hud- och fotvårdsområdet hade visserligen anmält lokalen som hygienlokal men inte själva verksamheten. Ytterligare företagare hade startat sin verksamhet innan lagen trädde i kraft och fanns heller inte med i kommunens register. Ett piercingföretag på väg att starta sin verksamhet slapp straffavgift men informerades om att anmälan skulle ha lämnats in i förväg.

I ett fall har det visat sig att verksamheten har utökats så mycket att ventilationen i lokalen måste bli bättre.

Annons