Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Folks attityder är det största hindret för unga företagare”

/
  • ”Det är folks attityder till dig som person som är det största hindret. Unga företagare som jag själv, ska inte vara blond eller tjej. Du ska vara man, 50 år och i kostym. Jag tror att många drar sig tillbaka när de möter folks attityder, men det ska inte hindra”, säger Therese Albrechtsson, utsedd till årets unga entreprenör i Europa. Foto: Håkan Luthman
  • Linnea Svensson och Elin Rödén från Östersund har startat ett så kallat UF-företag och ska satsa på att sälja den egna produkten tunnbrödchips.  ”Vi vet inte hur långt vi kommer med företaget, men vi vill främst ha ett roligt år”, säger Elin Rödén.

Hon är ung, tjej och egen företagare som utsetts till årets unga entreprenör i Europa – bland annat. I går föreläste hon när UF-företagarna hade kick off i Östersund.

Annons

– Inte många trodde på mig från början. Jag var ung, blond och 19 år och så ser en företagare inte ut i folks ögon, säger Therese Albrechtsson.

Det började med en försvarsspray och ett eget företag i säkerhetsbranschen efter gymnasiet för fyra år sedan.

Nu är företaget sålt och Therese Albrechtsson, i dag 24 år, driver tre nya företag i IT-, mode- och utbildningsbranscherna.

Stora företag ringer och vill att hon ska ta över deras marknads- avdelningar, hon tilldelas priser och utmärkelser till höger och vänster och samtidigt reser hon runt i hela Sverige och föreläser om företagande, fem dagar i veckan, för såväl välrenommerade företagare i Svenskt näringslivs regi som till unga, hoppfulla ungdomar som i går, på campus i Östersund.

– Jag skulle börja läsa på handelshögskolan, men jag valde att bli egen företagare. Och det ångrar jag inte, säger hon.

Vad säger du till alla unga blivande företagare. Vilka hinder kan de stöta på i sin väg?

– Det är folks attityder till dig som person som är det största hindret. Unga företagare som jag själv, ska inte vara blond eller tjej. Du ska vara man, 50 år och i kostym. Jag tror att många drar sig tillbaka när de möter folks attityder, men det ska inte hindra.

Therese Albrechtsson säger att ungdomar som har en bra företagsidé inte ska låta sig nedslås av negativa kommentarer från omgivningen som att ”det här går inte”. Hon har själv varit i den situationen många gånger.

– Då blir jag ännu mer sugen att bevisa att det faktiskt går. Här tycker jag att skolan fyller en viktig funktion; att jobba med ungdomars självförtroende och bekämpa attityder. Det är då man kan gå utanför mallarna och kan utvecklas.

Har du blivit rik på det du gör?

– Det beror på vad man jämför med, men ja, jag tjänar bra. Men jag är inte företagare för att tjäna pengar, jag är företagare för att jag älskar det jag gör.

Annons