Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FN-möte på Wargen - för åttonde året i rad

/
  • Ländernas företrädare begär ordet av ordföranden.  Foto: Joakim Rolandsson
  • Kristina Lekedal och Daniel Blomqvist tycker absolut att Wargen ska fortsätta att ha FN-rollspel.
  • Foto: Joakim Rolandsson

Elever från samhälls- och naturprogrammen på Jämtlands gymnasium Wargentin fick igår känna på hur det är att sitta med på ett FN- möte. Ett rollspel som anordnades för åttonde året i rad.

Annons
- Eleverna får större kunskap om världen, varje land måste se till sina behov i politiska frågor. De får förståelse för att det inte alltid är så lätt att bara "fixa" problemen, säger Ingela Lööf, samhällskunskapslärare på Wargen.
Eleverna höll resolutioner om olika aktuella ämnen. Frågor som togs upp var bland annat kärnkraft och Rysslands konflikt med Georgien. Ögruppen Tuvalu höll en resolution om hur växthuseffekten påverkar dem.
Efter varje föredrag var det debatt där de olika länderna fick begära ordet av ordföranden.
När debatten var avslutad hölls en omröstning om förslaget skulle gå igenom eller inte. Eleverna har tittat på hur historian och levnadsförhållandena för varje nation ser ut.
- De måste ju även kunna saker om länderna som de inte företräder för att kunna debattera ordentligt, säger Ingela Lööf.
- Alla ska skriva under Kyotoavtalet! ropar några internationella aktivister engagerat.
Till vardags är de elever på samhällsprogrammet men nu stormar de aulan där FN- mötet hålls. Det dröjer dock inte länge innan de blir utkastade av andra elever som agerar vakter inne i lokalen. I år är de med och arrangerar mötet men förra året var det dem som fick företräda olika länder.
- Man lär sig enormt mycket om hur FN fungerar. Det är inte bara en lek, säger Kristina Lekedal och Daniel Blomqvist.
Annons