Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flytten från landsbygden till storstaden större än någonsin

Storstäderna lockar fortfarande många. Flytten från landsbygden till storstadsregionerna har dessutom ökat de senaste tio åren. Det är de unga kvinnorna som flyttar, medan männen blir kvar.

Annons

Fenomenet känns igen från Glesbygdsverkets årsböcker, statistik och olika forskningsrapporter.

Sveriges fyra största städer, men kanske främst Stockholm, har ökat sin folkmängd med över 20 procent de senaste 20 åren, medan resten av landet ökat med sju procent.

– Men det vi måste komma i håg är att storstadsregionerna inte bara ökar beroende av att människorna flyttar från glesbygden och mindre tätorter i Norrland. Det är en mycket liten del, säger Lennart Tonell, forskare vid Kulturgeografiska institutionen vid Stockholms universitet.

– 40 procent av ökningen i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö beror på invandringen från utlandet. Dessutom har vi haft en väldigt baby-boom, inte minst i Stockholm, så det kanske blir 10–12 procent som beror på flyttningar inom landet. Då handlar det om nettosiffror.

Men folk flyttar från storstäderna också påpekar han vilket kanske inte ska glömmas bort.

Han kallar det samhälle som skapats för ”cappuccinolivet”, där vi sitter med vår caffe latte, men i dag finns samma typ av livsstilar i glesbygden även i en liten stad som Östersund.

– Glesbygdsverket har sagt att det finns väldigt mycket kreativitet och idéer i de mindre tätorterna, men mycket vad vi än jobbar med om det är exempelvis en bilverkstad krävs det ett visst underlag, säger han.

– Det gäller att stimulera killarna också, kanske genom statligt stöd för att kreativiteten. Det är annars lätt att de faller in i detta ”att jag blir kvar”.

Men kan inte det vara ett aktivt val också?

– Visst, många vill vara kvar de har bra boendemiljö och de ingår i ett sammanhang. Att flytta till Stockholm och hänga på Stureplan kanske inte är något alternativ. Det gäller att ha ett lönejobb.

Mer läsning

Annons