Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flytt av dementa oroar anhöriga

/
  • På Fjällgatan 14, Frösön, finns sedan många år tillbaka ett demensboende med sex platser. Men nu ska det göras om till ett särskilt boende och de dementa måste flytta. 18 personer står i kö för en plats på ett särskilt boende i kommunen och flera har väntat i ett år. De dementa på Fjällgatan har förtur till nya boenden. Foto: Håkan Luthman

Helene Jonssons mamma är 92 år. I 13 år har hon bott på demensboendet på Fjällgatan, men snart måste hon och de andra som bor där flytta.
– Det kom som ett brev på posten, säger Helene Jonsson.
Hon är bekymrad över hur hennes mor ska klara en flytt och kritisk till sättet som hon och andra anhöriga blivit informerade på.

Annons

I samband med att Östersund kommuns avtal med Carema går ut i år, påbörjades i fjol en upphandling och en omorganisation inom omsorgen. Kommunen tar över vissa boenden i egen regi och vill i och med den nya upphandlingen få in flera aktörer i verksamheterna. I samband med det beslutade kommunen och att driva boendet Fjällgatan 14 i egen regi och göra om det till ett särskilt boende för funktionshindrade med behov av särskilt stöd.

– Jag missunnar inte denna grupp en efterlängtad egen bostad, men det är till ett stort och känslosamt pris, säger Helene Jonsson.

Förra veckan var hon och andra anhöriga inbjudna till ett informationsmöte. Helene fick ett brev hem med inbjudan.

– Men det stod inte vad som var på gång, bara att det handlade om att kommunens avtal med Carema som går ut och den nya upphandlingen. Vi åkte dit, och fick en chock när de berättade att de boende måste flytta för att man ska göra om platserna till ett särskilt boende, säger Helene Jonsson.

Det som upprört henne mest är att hon och de andra anhöriga inte fick en möjlighet att tänka igenom vad förändringen kan komma att innebära så att de kunde förbereda sig för att ställa vettiga frågor under mötet.

– Hela mötet kändes stressigt. En av de anhöriga började gråta.

Helene Jonsson är orolig för hur hennes mamma ska ta en flytt, och menar att de åtminstone hade varit bättre om alla som bor där, inklusive personalen får flytta till ett nytt boende tillsammans.

– Då skulle det finnas röster och människor hon känner igen. Alla som vet något om demensvård vet att det som är viktigast är lugn och ro, den egna kontaktpersonen, ingen onödig flyttning, inte ens för ett kort middagsbesök hemma hos anhöriga, och de egna små reviren.

– Mamma sitter tillsammans med de andra som bor där och pratar, skrattar och får dagarna att gå där hon känner sig trygg, säger Helene Jonsson.

Att flytta gamla är riskabelt, att äldre drabbas av stress, oro, ångest och depressioner är inte ovanligt.

”Det kan vara en total katastrof för en gammal människa att tvingas flytta”, sa Yngve Gustafson, professor i geriatrik vid Umeå universitet, i en artikel i Expressen 10 februari. Och en demenssjuk blir oftast ännu mer förvirrad. Enligt artikeln finns det studier som visar att det krävs extremt noggrann planering för att lindra flyttens negativa konsekvenser. Att ta med möbler som kan placeras på samma sätt som i det gamla boendet är ett sätt. Det är också bäst om samma personal kan följa med till det nya boendet.

– Om kommunen gjort det enkelt och sagt att våra anhöriga och den befintliga personalen får flytta i en klump, till exempel till Ängsmon, så hade jag inte protesterat, säger Helene Jonsson.

Annons