Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flickforsk ska stärka forskning om flickor

Brudar, töser, flickor eller helt enkelt unga kvinnor. Det nystartade nätverket Flickforsk med Mittuniversitetet som bas hoppas kunna reda ut begreppen och stärka forskningen om flickor.

Annons

Idén väcktes vid Mittuniversitetet och forskaren Eva Söderberg är en av initiativtagarna till nätverket som kort och gott heter Flickforsk.

– Vi är ett internationellt nätverk för forskare som på något sätt håller på med forskning som berör flickors historia, liv, kultur och villkor, säger hon.

Trots namnet Flickforsk är nätverkets medlemmar inte bara inriktade på ämnen som rör flickan i en speciell ålder. Allt som har med begreppet flicka att göra är angeläget. Samtidigt är forskningen avgränsad på så sätt att den inte omfattar forskning om kvinnor i största allmänhet.

Eva Söderberg berättar att forskningen om flickor traditionellt sett inte haft någon hög status och att Sverige som land varit dåligt på att täcka just det här ämnesområdet. Att bilda ett nätverk är enligt Eva Söderberg ett sätt att stärka de många enskilda flickforskare som finns runt om i världen.

– Det första är att vi vill göra en ordentlig kartläggning av den flickforskning som finns. Ett annat viktigt mål är att vi vill producera högkvalitativ vetenskaplig kunskap om flickor.

Hon berättar att nätverket också tänker mycket på nyttan med forskningen.

– Vi ser det som en viktig uppgift att verka utåt i samhället som en resurs.

Eva Söderberg hoppas att den samlade kunskapen hos forskarna i nätverket ska vara en tillgång för exempelvis skolor och kulturarbetare som behöver få kunskap om flickor i olika sammanhang.

Själv forskar hon på flickböcker men de drygt 40 forskare som är med i nätverket är inriktade på väldigt olika områden.

– Det finns en enorm bredd i nätverket. Det finns till exempel forskare som riktat in sig på flickor som åker skateboard, en finsk medlem forskar på flickor och stallkulturen, en annan forskar på somaliska flickor i Sverige och någon om destruktivitet hos flickor.

Mer läsning

Annons