Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera KY-utbildningar försvinner

Flera yrkesutbildningar får inte startas i länet till hösten. Bara fyra av elva ansökningar till den nya yrkeshögskolan har fått klartecken.

Annons

Förra sommaren etablerades en ny utbildningsform i Sverige. Den nya utbildningen heter yrkeshögskolan och ska ersätta landets KY-utbildningar, kvalificerad yrkesutbildning, som ska fasas ut de närmaste åren.

Antalet ansökningar till den nya yrkeshögskolan blev mycket stort. Totalt kom 851 ansökningar in till Myndigheten för yrkeshögskolan som sköter administrationen kring den nya utbildningen. Men bara 297 utbildningar fick klartecken att starta hösten 2010. För Jämtlands län innebär det att de flesta som ansökt om att få starta yrkesutbildningar inte beviljades stöd.

– Det var betydligt fler ansökningar inför starten av den här utbildningen än det varit tidigare till KY så söktrycket var högre, säger Per-Åke Bladh som är pressekreterare för Myndigheten för yrkeshögskolan.

Han berättar att det höga söktrycket var en faktor som gjorde att många utbildningar inte kunde få klartecken att starta. Men han förklarar att det samtidigt handlar om arbetsmarknadens förutsättningar i varje region. Myndigheten för yrkeshögskolan har valt att prioritera utbildningar som anses ha ett stort värde på den lokala arbetsmarknaden.

I Jämtlands län beviljades tre skolor rätten att få bedriva fyra olika yrkeshögskoleutbildningar. Campus Åre får bedriva sport- och skidlärarutbildning samt en utbildning till event- och mötesproducent. Hermods har fått godkänt för utbildning av företagssäljare i Östersund och Birka folkhögskola fick klartecken att driva en fiskeodlarutbildning.

Men sju olika utbildningar fick alltså avslag. Bland annat en utbildning i medicinsk dokumentation och en med fokus på gröna näringar. Även utbildningarna till i hästturism i Åre och till vindkraftstekniker i Strömsund. De båda drivs i dag som KY-utbildningar och kommer att fasas ut de närmaste åren.

Den nuvarande KY-utbildningen i Strömsund får ingå i yrkeshögskolan under en begränsad tid.

Annons