Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler varsel i byggsektorn med stoppat fängelsebygge

Fem anställda vid Sandå måleri i Östersund varslas som ett resultat av att tillgången på uppdrag minskar i Östersundsregionen.

Annons

– Det är fem säsongsanställda som varslas i första läget, mer som en följd av säsongsvariationen. Men vi kommer att lägga ett varsel till framöver, säger Tony Grahn, platschef på Sandå måleri i Östersund.

Företaget har 34-kollektivanställda och tre tjänstemän anställda innan varslet.

Minskad tillgång på uppdrag inom offentliga sektorn och i privata sammanhang påverkar varselsituationen.

– Vi känner av det här väldigt mycket och vi hade hoppats på fängelsebygget.

– Oavsett om man får vara med där eller inte så är det ett jätteprojekt som minskar konkurrensen på övriga jobb vilket öppnar för möjligheten att ta något annat där istället, enligt Tony Grahn.

Förutom färre jobb går priserna ned på de som återstår, till viss glädje för beställarna. Till bilden hör också att den kaka som finns att dela på krymper nästa år.

Hur betecknar du läget?

– I stort är det tyvärr negativt och jag tror att ett stort projekt skulle vända mycket i Östersundsregionen, säger Tony Grahn.

Inom kommunerna dras riktlinjerna upp för hur man även kan spara in på underhåll när skatteintäkterna minskar.

– Ja vi känner igen det här. Under torsdagen var jag och en kommunförvaltare ute på Ängsmoskolan. Det framgår att det finns ett konstaterat underhållsbehov i Östersund vad gäller bygg, målnig och golv på 12 miljoner. Men i budgeten har man avsatt hälften av det beloppet, konstaterar Tony Grahn.

– Det låter tråkigt lite för en kommun av Östersunds storlek.

Med tanke på tillgången på uppdrag så har du svårt att se att det inte blir ytterligare varsel framöver?

– Så är det definitivt men hösten ser relativt bra ut och det är svårt att nu säga hur många som måste varslas. Konkurrenter till oss har varslat hårdare än vad vi gjort, säger Tony Grahn.

Han bedömer att Rot-avdraget bidragit till att hålla igång många jobb i måleribranschen, framförallt söderut.

– För att klara vintern ska vi göra en kampanj på Rot och eftersom Sandå är rikstäckande vet jag att det här har betydelse.

Annons