Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler drogpåverkade bilförare fastnade i polisens nät

/
  • Polisen genomförde förra veckan en riktad satsning för att få fatt på alkohol- och drogpåverkade personer. De fick tag på 31 fler rattfulla och 61 fler drogpåverkade förare än förra året.Foto: Gunnar Lundmark/Svd/SCANPIX

Förra veckan hade polisen i landet en riktad satsning för att nå alkohol- och drogpåverkade bilförare. Och det var fler än tidigare som fastnade i polisens kontroller.

Annons

Förra veckan hade polisen, Vägverket och Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande, NTF, en gemensam riktad satsning mot drogpåverkade människor. 227 personer i hela landet påträffades med narkotika i kroppen. En av dessa fanns i Jämtlands län, visar statistik från Rikspolisstyrelsen.

Satsningen pågick mellan 7–13 december och riktades mot bilförare. 101 906 utandningsprov genomfördes, vilket är 3 457 fler än året innan. 524 förare rapporterades för rattfylleri. I Jämtlands län fick 801 förare blåsa och tre rapporterades för rattfylleri.

Sammantaget har fler fastnat i kontrollen både när det gäller alkohol och narkotika under Luciaveckan i år jämfört med förra året. 227 narkotikapåverkade är 61 fler än under förra året. 524 rattfulla är 31 fler än året innan.

– Insatsens resultat visar att polisens kontroller är viktiga. Vi har blivit bättre på att upptäcka människor som kör med droger i kroppen, säger Björn Lidö, trafikansvarig vid polisavdelningen, Rikspolisstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Annons