Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler äldre länsbor cyklar med hjälm

/
  • Naranja Sjödin cyklar så gott som dagligen från jobbet vid Lövsta förskola till hemmet vid Tegelplan, och sedan i höstas är det cykelhjälm som gäller. ”Det är en säkerhetsfråga. Sedan jag fick barn så tänker jag mer så. Sen jobbar jag med barn också och då vill jag gärna vara en förebild.  Använder de den, så måste jag kunna ha en”, säger hon. Foto: Henrik Flygare
  • Stefan Edberg på Stadium i Östersund har märkt hur försäljningen av cykelhjälmar ökat betydligt. ”Många äldre kommer in och köper i dag. De vill skydda sig mer nu”, säger han, och börjar ana att det blir allt mer trendigt med hjälm.

I Stockholms län använder tre av fyra cykelhjälmar. I Jämtlands län är det sämre, mellan 30 och 40 procent, har hjälm på huvudet. Men nu börjar det bli lite trendigt bland äldre att skydda huvudet märker sportaffärerna.

Annons

NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, har genomfört en landsomfattande undersökning över hur många som använder cykelhjälm. Undersökningen har gjorts utmed klassiska cykelstråk och det visar sig att cyklisterna i Stockholms län är klart överlägsna alla andra när det gäller att skydda huvudet. Cirka 75 procent av dem använde cykelhjälm.

En förklaring till detta spår NTF kan bero på att cykelpendlingen pågått under en längre tid där, och ofta sker i tät och intensiv trafik.

Norrbotten och Östergötland är sämst på att skydda huvudet, medan cyklisterna i Jämtlands län ligger i mellanskiktet. Cirka 30 till 40 procent använder hjälm.

– En förklaring till att färre använder hjälm här i länet kan vara att vi inte upplever att vi har så farlig trafikmiljö som i Stockholmsområdet, säger Sven Hellström vid NTF i Jämtlands län.

Men givetvis finns riskerna med cyklingen överallt.

– En hjälm är en billig livförsäkring som håller nere antalet skador, säger Sven Hellström.

För barn upp till 15 år har vi en lag som säger att de måste använda cykelhjälm. Men det verkar som om de vuxna allt mer börjar ta efter de unga nu.

Mattias Edberg, säljare på Stadium i Östersund, har sett hur försäljningen av cykelhjälmar bara gått uppåt de tre senaste åren.

– Vi säljer mycket fler hjälmar nu, särskilt till äldre människor. Folk verkar vilja ha mer skydd i dag, säger han.

Han jämför med skidhjälmarna, som de flesta unga och gamla i dag åker med.

– Där har det blivit en trend.

Tillverkarna utvecklar skidhjälmarna och gör snygga modeller som köparna fastnar för. Och det konceptet verkar cykelhjälmstillverkarna ha tagit till sig.

– Nuförtiden är det mer racingmodeller, de är lättare och sitter bättre, visar Mattias Edberg.

Många ungdomar, de väljer gärna hjälmmodeller som är framtagna för skateboardåkning. Åldrarna mellan 15 och uppåt 30 år är minst benägna att köpa hjälm, märker Mattias Edberg.

– Jag vet inte hur man ska göra för att få de att cykla med hjälm. Det gäller väl att det ska bli ännu mer trendigt först.

NTF har en mer drastisk lösning på problemet: lag på cykelhjälm bland alla åldrar.

– Jag tycker att vi borde jobba i den riktningen, säger Sven Hellström.

Mer läsning

Annons