Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fixade sprit och utnyttjade tjejer sexuellt

En man i 20-årsåldern döms till fängelse i ett år och två månader samt skadestånd på totalt 100 000 kronor för sexuellt utnyttjande av två unga flickor som han dessutom försåg med sprit.

Annons

En av flickorna har uppgett att hennes föräldrar reagerade på att hon hade börjat dricka alkohol och de hade då påtalat att de var oroliga att hon skulle bli utnyttjad i samband med detta. Flickan insåg då själv att detta redan hade hänt.

Under flera tillfällen i våras och början på sommaren träffades ett antal tjejer som var under 15 år hemma hos mannen, som var i 20-årsåldern. Tjejerna tog med sig dricka och mannen fixade sprit, sedan dracks det alkohol, de blev fulla och mannen ska ha haft vaginalt samlag med två av flickorna mer än en gång.

Östersunds tingsrätt dömer med bakgrund av detta förutom det sexuella utnyttjandet även mannen för olovligt anskaffande av alkohol.

Bevis i form av sms som skickats mellan mannen och tjejerna handlar om att flickorna ska ha tagit med sig dricka hem till honom så har sms från mannens telefon lovat att ordna sprit. Mannen menar att sms:en ska ha varit på skämt, eller varit skickade av en kamrat till honom, men det tror inte tingsrätten på.

I samband med dessa alkoholfyllda kvällar har alltså ett antal tjejer varit på besök hos mannen för att dricka, däribland de två flickorna som sexdomen gäller. Båda flickorna uppger att de vid olika tillfällen då har haft vaginala samlag med mannen. Båda flickorna var under 15 år, vilket gör att dom är barn i lagens mening.

När den ena flickans föräldrar fick henne att inse riskerna med sitt alkoholbeteende reagerade hon, enligt rätten, på ett moget sätt. Hon besökte då mannen vid ett festtillfälle hos honom, men hon drack ingen alkohol. Hon reagerade på hur de andra tjejerna, som blev fulla, uppträdde och hon sa till mannen att det han gjorde var straffbart.

Sammantaget anser tingsrätten att de båda flickornas berättelser, tillsammans med detaljerade vittnesuppgifter från de andra flickorna som varit med och festat, är trovärdiga. Mannen, som har nekat till anklagelserna, har under utredningens gång ändrat sin berättelse skriver tingsrätten, vilket gör honom mindre trovärdig.

De konstaterar också att han bör ha förstått att flickorna var under 15, eftersom de efterhand som de umgåtts har informerat honom om det och bevis i form av sms bekräftar detta. Sammantaget döms mannen till ett år och två månader i fängelse. Han ska även betala 50 000 kronor i skadestånd till var och en av de båda tjejerna.

Mer läsning

Annons