Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finanskris och friskolor hotar gymnasieförbundets ekonomi

Tuffa ekonomiska tider väntar Jämtlands gymnasieförbund. Nya friskolor i kombination med finanskris och en kraftig minskning av antalet elever gör framtiden mycket oviss.

Annons
I går beslutade de styrande i Jämtlands gymnasieförbund att anta budgeten för kommande år. Och förbundet kommer att behöva spara rejält framöver. En stor anledning att man måste minska kostymen är den kraftiga minskningen av antalet gymnasielever de kommande åren. Mellan 2007 och 2016 förväntas elevantalet gå ner med nästan 40 procent.
– Nästa år blir det första året då elevminskningen tar fart på allvar så vi måste helt enkelt minska på kostymen, säger Mona Modin, s, som är förbundets ordförande.
Finanskrisen är en annan faktor som gör framtiden otrygg för Jämtlands gymnasieförbund. Mona Modin säger att om ägarkommunernas ekonomi försämras ytterligare så kommer det att slå mot förbundet också.
Ytterligare en stor faktor till osäkerhet är de nya friskolor som är på väg att etableras i Östersund. Skolverket har ännu inte fattat beslut om vilka som ska godkännas för att få starta gymnasieverksamhet i kommunen men myndigheten behandlar just nu tre ansökningar.
– Om jag minns rätt så kommer över tusen elever att gå på gymnasiet i friskolor i Östersund när de här friskolorna fullt utbyggda om tre år. Då är det en klar majoritet av det totala antalet elever, säger Mona Modin.
Effekterna av nya friskolor är väldigt svåra att förutspå säger hon.
– Den budget vi har tagit i dag bygger på att inga fler friskolor får beviljade ansökningar. Skulle det bli så att de här tre får beviljat så kan det bli så att vi måste ta en ny budget till våren.
Mona Modin säger att besparingarna kommer att ske bland annat genom minskning av personalen och att de som är visstidsanställda ligger sämst till.
Annons