Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filmtittare fortsätter fildela – trots Ipredlagen

/
  • Julia Ageskär och Christoffer Svensson har ändrat sina datorvanor efter Pirate Bay-domen. – Jag har alltid hyrt mycket film, så det har nödvändigtvis inte blivit någon skillnad där. Däremot laddar jag inte längre ner filmer från internet, säger Christoffer.
  • Wilma Forsgren och Adam Paulsson har laddat ner film tidigare, men vågar inte fortsätta. – Man är lite rädd för att åka dit. Jag brukar inte hyra film i normala fall, men det kanske blir mer nu när man inte har alla filmer på datorn, säger Adam.

Trots Ipred-lagen fortsätter Östersundarna fildela. Det visar ny statistik. Men på Videoteket är det inte fildelningslagar som avgör hur mycket som lånas – utan vädret.

Annons

Första april kom Ipred-lagen. En lag som enligt många skulle sätta stopp för fildelningen.

Enligt mätningar så dök fildelningen markant i samband införandet av lagen. Men nästan ett halvår senare så har fildelningen enligt TT och Netnodstiftelsen nått samma nivåer som i januari.

Trots att fildelningen fortsätter tycker Roger Åslund på Videoteket att en viss ökning av DVD-uthyrningen märks. Men det som framförallt styr hur mycket som hyrs är som vanligt – vädret.

– Det har det alltid varit. Det är nästan helt avgörande. Det säger sig självt. Om det är solsken ute – sitter man inne och tittar på en film då? undrar Roger Åslund.

– När det har varit regn som förra veckan då är det klart att det blir mycket tittande, säger han.

Han berättar att både april och maj var tröga månader för Videoteket.

– Men juni har gått bra, säger Roger Åslund.

Tittar man tillbaka på hur vädret var under våren ser man att Roger Åslund faktiskt har rätt.

Vädret i april och maj – kanon.

Juni har däremot varit en riktig tråkmånad.

Så kanske ska vi hoppas på en riktigt dålig videosommar – åtminstone runt ”Yran-veckan”.

Annons