Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ficktjuvar ett gissel för campus i Östersund

/
  • Malik Boodjehaa och Kevin Damotte från Paris har inte hört talas om att någon blivit bestulen på campus. ”Jag lämnar kvar datorn och alla mina grejer i biblioteket när jag ska fika”, säger Kevin Damotte. ”Jag litar mer på er svenskar än på fransmän”, säger Damotte.
  • ”Man kan säga så här: i Sundsvall vill vi skydda oss mot stölder på natten och i Östersund skyddar vi oss mot stölder på dagen”, säger säkerhetschefen på Mittuniversitetet, Bo Ekwärn. Foto: Håkan LuthmanSocionomerna Vjosa Hoxhaj, Lund, Berivan Kaitoly, Malmö, och Nathalie Khello, Stockholm, trivs i på campus Östersund. ”Det känns som att man kan lita mer på folk här än i storstäderna”, säger Berivan Kaitoly.
  • Sjuksköterskestudenterna Veronica Nilsson och Lina Thuresson, båda från Umeå, har bara bott i Östersund i tre veckor än så länge. ”Vi har koll på våra grejor”, säger Lina Thuresson. Veronica Nilsson konstaterar att den eventuella väsktjuven får en överraskning om hon blir bestulen: ”Jag har en bok om etik i min väska”.

I Sundsvall varnas campus för nattjuven. I Östersund är det ”ficktjuven” som härjar – på dagtid.
– I Östersund har vi mer av ”ficktjuvsmentalitet”. Och vi är mest sårbara vid inskrivningstider då mycket folk rör sig på campus, säger Bo Ekwärn, säkerhetschef för samtliga tre campus på Mittuniversitetet.

Annons

Antalet anmälda stölder på Mittuniversitetet har minskat ganska dramatiskt, konstaterar säkerhetschefen Bo Ekwärn.

LT har tittat närmare på stöldstatistiken efter en stöldanmälan av tre mobiltelefoner den 12 januari i år.

Stölden i sig skedde dock inte på någon av Mittuniversitets campus utan på en flygplats då en anställd på universitetet skulle hem från Tanzania med nya mobiltelefoner i ett utbildningsprojekt lett av universitetet.

– Riktade stölder mot campus har minskat. Vi hade någon förra året, men där fick vi skylla oss själva, åtminstone vid ett tillfälle, då vi lämnat ett fönster öppet, berättar Bo Ekwärn.

Statistiken i sig säger inte så mycket – inte mer än att det anmäldes sammanlagt tre stölder under hela fjolåret på Mittuniversitetet jämfört med 28 år 2000. Mörkertalet lär vara mycket större än så då få studenter går direkt till polisen utan att rapportera till säkerhetsavdelningen på universitetet.

– Det är analyserna av stölderna som är intressanta, säger Ekwärn.

Östersund toppar tabellen med tillgrepp i ren ”ficktjuvsanda”, som Ekwärn uttrycker det.

Det handlar om tjuvar som går in på kontor och rotar runt i jackor och väskor medan personalen är på toaletten eller fikar.

Sundsvall visar upp karaktären av inbrottstjuven. Tillgreppen sker vanligtvis på icke arbetstid – det vill säga på natten – och det är inte ovanligt med att skadegörelse förekommit i form av uppbrutna dörrar och fönster.

– För tre år sedan bröt sig några inbrottstjuvar in på campus i Sundsvall och förstörde 13 kontor. Åtta datorer stals, men tjuvarna åkte fast. Vi konstaterade att förstörelsen den gången kostade mer än förlusten av datorerna.

Härnösand och Örnsköldsvik är i det stora hela ganska förskonade från stölder.

– Men när det händer saker där så är det inbrottstjuven under natten som visar upp sig.

På senare år har tillgreppen minskat rejält, enligt de siffror som Mittuniversitetet har. En av orsakerna är med stor sannolikhet att datorer blivit mycket mindre begärliga.

– Tittar man bakåt ser man att datorer var väldigt eftertraktade av tjuvar för tio år sedan, men priserna var högre då och i dag märker vi att datorstölder minskat rejält.

– Bildkanonerna går samma positiva trend till mötes som datorerna men än så länge klassas de som attraktiva ur tjuvens ögon, säger Ekwärn.

Ficktjuveriet – i regel snabba räder in i kontor – minskar, enligt Bo Ekwärn, genom att personalen mer och mer respekterar problemet och låser när man lämnar rummet.

Den senaste trenden av stöldbegärligt gods på Mittuniversitetet är högupplösta bildskärmar i större format.

– Plasmaskärmar är ju eftertraktade, men det är väldigt svårt och bökigt för en tjuv att förklara vad man gör med en stor tv klockan två på natten. Därför ser vi inte så mycket av de stölderna, än så länge.

Mer läsning

Annons