Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fel i Torstens journal: Jag har ingen pacemaker

/
  • Torsten Hedin blev förvånad när han läste igenom sin patientjournal efter ett sjukhusbesök. En pacemaker hade felaktigt skrivits in i hans papper.  Foto: Lars-Eje Lyrefelt

När Torsten Hedin kom hem från sjukhuset efter att ha varit inlagd möttes han av en överraskning i sin patientjournal. Enligt papperna hade han en pacemaker inopererad i kroppen.

– Man funderar på hur många andra som har felaktigheter i sina journaler, säger han.

Annons

Torsten Hedin från Brunflo har en lång historia av sjukdomsbesök bakom sig.

Av just den anledningen har han för vana att alltid begära ut kopior på sina patientjournaler efter varje gång han varit inlagd.

Sin vana trogen gjorde han det även i början av juni i år.

– Då läste jag att det stod att jag hade fått en pacemaker inopererad. Och så mycket törs jag lova – jag har ingen pacemaker i min kropp, säger han och tillägger en aning ironiskt:

– Jag har även en journal från den 10 mars i år, då hade tydligen inte ingreppet skett ännu.

Torsten Hedin gissar att stress ligger bakom felaktigheten i hans patientjournal.

– Läkaren var antagligen jäktad och kanske även irriterad på mig. Hon hade bråttom att skriva ihop mina papper och i all hast blev det uppenbarligen fel, säger han.

– Överhuvudtaget tycker jag att det ofta är svårt att ha att göra med sjukvården. Det är svårt att få tag i läkare för samtal och det verkar vara dålig kontroll och uppföljning på de insatser som görs. När det blir fel så är det ingen som vill ta ansvar.

Torsten Hedin känner ingen oro för att felaktigheten i journalen ska leda till att han i framtiden felbehandlas eller på något annat sätt påverkas negativt.

– Att jag har en pacemaker i mina papper är inte livshotande för mig på något sätt, men det jag funderar på är hur många andra patienter som har fel i sina journaler. Ett par felaktiga ord någonstans och en patient kan i värsta fall dö av felmedicinering eller något liknande, säger han.

– Jag tycker att alla som får läkarvård ska begära ut sina journaler efteråt. Första gången jag gjorde det var det en hel del gnäll, men det är en rättighet man har enligt lag. Hade jag inte gjort det hade jag heller aldrig upptäckt det här felet.

Torsten säger sig även vara tveksam till hur han ska gå vidare med saken.

– En del av mig funderar på att inte göra något åt alls. Då ska jag ligga där på rygg efter jag har dött och skratta när de letar efter kablarna till min pacemaker för att slita ut den.

– Dessutom är det inte jag som har gjort något fel. Varför ska jag då lägga en massa tid på att rätta till saken?

Torsten Hedin berättar att det vid ett tidigare tillfälle faktiskt förekommit en diskussion om att operera in en pacemaker i honom.

– Det var när jag var inlagd i Umeå för några år sedan. Den gången blev beskedet nej eftersom landstinget i Jämtland inte delade åsikt med läkarna där uppe.

– Därför brukar jag säga att jag är jävligt glad över att jag äntligen fick en pacemaker, även om det bara var på pappret.

Annons