Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Febril aktivitet när tretton matkonstnärer gjorde upp om en finalplats till Årets Kock

/
  • Robert Hedman var först ut i statfältet. han känner sig lite hemma i Östersund efter att ha jobbat en säsong i Åre.– Känns kul att vara tillbaka. Foto: Lars-Eje Lyrefelt
  • Foto: Lars-Eje Lyrefelt
  • Bar ut tallrikarna till juryn gjorde elever från hotell- och restaurangprogrammet på Palmcrantz.Foto: Lars-Eje Lyrefelt
  • Klas Lindberg lagar till en grillad dovhjortrygg med höstgrönsaker. Foto: Lars-Eje Lyrefelt
  • Ezzelin Waleu är elev på Lenrias kockutbildning men har gedigen erfarenhet i bagaget.– Jag har haft restaurang i Hallen och Offerdal i många år, säger han.Foto: Lars-Eje Lyrefelt
  • En blodpudding kan också vara gourmetmat.
  • Konferencier Markus Aujalay provsmakar en rätt.
  • Juryn satt hela dagen och provade kreationerna. De fick en rätt presenterad för sig var femtonde minut.
  • Foto: Lars-Eje Lyrefelt

Dofterna smiter ut ur köken och det råder febril aktivitet när Sveriges bästa kockar gör upp i semifinalen i Årets Kock 2009.
- Det finns en otrolig bredd bland årets deltagare, säger Markus Aujalay, konferencier.

Annons
Årets kock är det officiella svenska mästerskapet i professionell matlagning. Den första av två semifinaler hölls i går i Lernias lokaler i Östersund. Den andra äger rum i dag i Malmö och finalen går av stapeln i Göteborg den femte februari 2009. Nytt för i år är att deltagarna fick välja råvaror själva för att göra tävlingen mera lättillgänglig. Det enda kravet var att en mejeriprodukt, förutom smör, skulle ingå bland råvarorna.
- Vi ville inspirera så många olika typer av matlagning som möjligt. Ingen ska känna sig låst för att råvarorna som valts ut är något som de aldrig jobbat med, sa Markus Aujalay, konferencier och årets kock 2004.
En annan förhoppning med den nya regeln var att få in fler kvinnliga kockar i tävlingen. Kvinnorna lyste dock med sin frånvaro under semifinalen. Alla tretton deltagare var män.
- Men det är ganska representativt för hur det ser ut i restaurangköken. I Malmö är det en kvinnlig kock med, säger Markus Aujalay om startfältet.
Juryn hade valt ut de 25 bästa bidragen från totalt 109 insända recept och det var alltså 13 av dessa 25 som tävlade i semifinalen i går.
Tävlingen pågick under hela dagen då deltagarna startade med 15 minuters intervall och sedan hade tre timmar på sig att laga sex tallrikar med samma varmrätt. De fem jurymedlemmarna bedömde sedan rätterna efter hand som de kom in med högst 20 poäng för smak och högst tio poäng för presentation.
- Balansen i tallriken är viktig, att det exempelvis finns grönsaker med. Först bedömer man smaken på varje komponent men sedan måste det ju funka tillsammans, berättade Markus Aujalay om hur juryn tänker.
Ingen av kockarna var från länet, men Robert Hedman, som var först ut av kockarna, har jobbat en säsong i Åre, så han känner sig hemma i länet. Hans Waldorfkrispiga lättrökta anka med lufsa, råstekt rotselleri och äppelpuré serverades med äppelcidersky och bars ut till juryn klockan 10.45.
- Det har gått väldigt bra. Jag har gjort tre provlagningar och det blev bäst resultat i dag. Enda missödet var att mina örter dött i frysen och därför blev det ingen färg på rätten, men jag hoppas att det inte gör så mycket, sa han när han pustat ut en liten stund.
Sist ut i startfältet var André Wessman som inte fick börja förrän klockan 13.15 och därför fick mingla hela förmiddagen. Han började som lärling hos sin bror när han bara var 13 år och att laga mat har alltid varit en passion.
- Man får vara en impulsiv konstnär varje dag, sa han.

Mer läsning

Annons