Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Fart och sprit bakom skoterolyckor"

/
  • Roger Lundholm varnar för de största olycksriskerna i samband med skoterkörning.
  • Patricia Nilsson var en av de gymnasieelever från Markaryd som fick testa köra skoter i Gräfsåsen.
  • Läraren Bertil Pålsson berättar att Jämtlands gymnasium (fd Wargentinskolan) hjälpte till att ordna kontakten med Östersunds snöskoterklubb.

Fart och sprit är det som dödar flest skoterförare. Det menar Roger Lundholm, ordförande i Östersunds snöskoterklubb som pratade skotervett med gymnasieungdomar under tisdagen.

Annons

Elever från barn- och fritidslinjen i Markaryd är på klassresa i länet och fick under tisdagen prova på att köra skoter under kontrollerade former. Det är fjortonde gången som Markaryds barn- och fritidselever kommer till Jämtland för att prova på olika vinteraktiviteter.

– I dag har vi haft en genomgång av vilka regler som finns för skoteråkning. Ålder, hastighet och vad som krävs för att ta förarbevis, säger Roger Lundholm, ordförande i Östersunds snöskoterklubb.

Det som ligger bakom de flesta skoterolyckor är, enligt Roger, att folk kör för fort och med alkohol i blodet. När isen är uppfrusen efter isfiskare blir det väldigt farligt vid högre hastigheter.

– Viktigt att tänka på är att vara rätt klädd, ha hjälm och glasögon som skyddar mot kvistar. Sedan givetvis att anpassa farten, det finns maskiner som går så sjukt bra i dag, säger han.

Under tisdagen skedde dock inga olyckor för de tillresta smålänningarna som är i Jämtland en vecka under kursen "fritidsaktiviteter". Förutom att gå igenom säkerhet och skotervett hade klubben ordnat en bana på Gräfsåsens skoterstadion på runt 800 meter. Där fick eleverna köra två varv och prova klockas in på så lika tider som möjligt.

– Det blir bättre och bättre för varje gång. I början höll jag på att välta men det gick bra, säger Patricia Nilsson som körde skoter för allra första gången.

Mer läsning

Annons