Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre ungdomar får hjälp när kommunen ska spara

Färre och kortare placeringar av barn och ungdomar med problem ska spara pengar åt socialtjänsten i Östersunds kommun.

Annons

Vården av barn och ungdomar som har problem kostar stora pengar för Östersunds kommun. Problemen kan till exempel handla om droger, en dålig situation i hemmet eller psykiska besvär.

Förra året placerades barn och unga i boenden utanför det egna hemmet till en kostnad av 86,5 miljoner kronor. Det är alldeles för mycket anser kommunen som nu vill minska kostnaderna med drygt 15 miljoner kronor.

– Vi planerar att placera färre barn och unga antalsmässigt men också att minska placeringarnas längd, säger Dan Osterling som är chef på kommunens socialtjänst.

En utredning av socialtjänstens verksamhet har visat att vården av barn och unga i Östersund kostar mycket jämfört med liknande kommuner i landet. En anledning är att kommunen tidigare har placerat många barn och unga på vårdhem och andra institutioner utanför kommunens regi.

– Rent allmänt är institutionsvården den del där vi kan krympa kostnaderna mest. Den typen av vård är ju tänkt som en kortare insats, säger Dan Osterling och menar att vissa barn och ungdomar i Östersund kanske fått bo lite för länge på dyra vårdhem.

Relativt mycket pengar måste alltså sparas på en kort tid inom socialtjänsten men Dan Osterling kan inte peka ut någon speciell grupp som kommer att drabbas negativt av förändringarna.

– Vi måste hela tiden ha den enskildes väl och ve i fokus men samtidigt bli hårdare när vi gör våra bedömningar och i rätt tid fatta beslutet att det är så här långt vi kan komma i just det här läget.

Det är inte bara minskade placeringar av barn och unga som ska spara pengar åt socialtjänsten. Personalstyrkan ska också minskas med ett antal personer. Till exempel försvinner en av de två anställda från Värmestugan i Östersund. Ett antal tjänster som socialsekreterare på olika avdelningar kommer också att försvinna från förvaltningen.

Annons