Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre privata insatser på Mittuniversitetet

Mittuniversitet är dålig på att locka externa finansiärer att satsa pengar på forskning, enligt en rapport. Minskningen är i mångmiljonklassen.
– Det är inte riktigt sant, kommenterar rektor Anders Söderholm.

Annons

Högskoleverket har granskat ekonomin hos högskolor och universitet mellan åren 1997 och 2007. Rapporten är inte helt tillfredställande för Mittuniversitetets del.

2007 fick Mittuniversitetet sammanlagt 260 miljoner kronor i forskningsmedel. 87 miljoner kom från andra aktörer än staten som exempelvis KK-stiftelsen, från EU och från privata företag.

Enligt rapporten har alla nya universitet ökat sina intäkter från externa finansiärer kraftigt, med två undantag: Mittuniversitetet och Blekinge tekniska högskola.

– Det är inte riktigt sant. Vi hade en dipp 2007 och 2008 och det berodde på att man växlade bort finansieringen från strukturfonderna, det förra mål 1-programmet. Nu är vi inne i mål 2 och 2009 ökar anslagen rätt kraftigt igen, säger Anders Söderholm, rektor på Mittuniversitetet.

Av de totala forskningspengarna brukar de externa finansiärerna stå för cirka 40 procent vid de nya universiteten. För Mittuniversitetet sjönk den delen ned till närmare 30 procent under de senaste åren.

– Vår externa finansiering kan man mäta i procent av den totala forskningsvolymen. Där sjönk vi med tio procent. 2009 kommer vi att vara över 40 procent och det är där det ska ligga för de nya universiteten.

Enligt de senaste siffrorna står de privata företagen för ungefär åtta miljoner av de sammanlagda externa forskningsanslagen.

– Det är åtta miljoner av cirka 100 miljoner och det är medel som vi får direkt till företagssamarbeten. Med de pengarna kan vi finansiera tjänster eller direkta forskningsprojekt.

Mer läsning

Annons