Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelsets konsekvenser utreds

Arbetet har påbörjats med en analys om vilka risker och konsekvenser fängelset i Östersund kan få.
– En möjlig konsekvens är att de kriminella på orten lierar sig med intagna, säger Kjell Wedin, kriminalkommissarie.

Annons
Det nya fängelset i Östersund kommer att innebära flera saker både för poliskårens arbete och för allmänheten.
En analytiker inom polisen ska nu utreda hur det här kan påverka samhället runtomkring, samt hur polisen kan behöva förstärka sin verksamhet med bemanning och extra resurser.
Analysen som utförs av kriminalunderrättelsetjänsten i Umeå, ska vara klar i mitten av januari.
– Just nu samlar jag så mycket material som möjligt att bearbeta, så det är alldeles för tidigt att dra några slutsatser, säger Lena Melin, analytiker som arbetar med uppdraget.
Som underlag studerar man andra orter där det finns liknande anstalter.
– Det som komplicerar uppdraget något är att dessa orter företrädesvis ligger i södra Sverige.
– Kriminalvårdsanstalter i södra och mellersta Sverige har ett annat avstånd till de stora städerna, därför ser kontaktnäten helt annorlunda ut jämfört med i Norrland. Vi gör den här analysen både mot Östersund, men även Haparanda där en stor anstalt också ska byggas och Härnösand där anstalten byggs ut, säger Lena Melin.
– Vi har hört att på orter där det finns anstalter så finns kopplingar mellan kriminella gäng och de intagna. Det är egentligen inga konstigheter, kaka söker maka, kan man säga. Men vi måste förbereda våra resurser, säger kriminal- kommissarie Kjell Wedin.
Fängelset i Östersund kommer att vara en sluten anstalt med hög säkerhetsklass och plats för 180 fångar. Huvuddelen av internerna kommer att vara långtidsdömda men inte de grövsta brottslingarna.
– Oavsett om kriminaliteten ökar eller inte så kommer det att behövas mer resurser till polisen eftersom utredningarna kommer att öka, säger Kjell Wedin.

Mer läsning

Annons