Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelsebygget ger många jobb nästa år

Nästa år den här tiden kommer arbetslösheten i länet att ha ökat med omkring ytterligare 800 personer. Arbetsförmedlingen gör bedömningen i en ny prognos. Det finns också en hel del bristyrken där möjligheten att få jobb bedöms som god och fängelsebygget ses som ett ljus i tunneln.

Annons
Vad regeringens stimulanspaket innebär för jobben i länet är för tidigt att säga och har inte vägts in i prognosen.
- Jag har ganska stor förhoppning till det stimulanspaket som finns och arbetsförmedlingens roll i det, säger Johan Tenghed, chef på arbetsförmedlingen i länet.
- Men vi ska ha full respekt för att det blir en tuff arbetsmarknad och jag tror vi har en varselsituation hela 2009.
Svängningen har kommit snabbt. "Efterfrågan på arbetskraft ligger kvar på en hög nivå i Jämtland". Så var prognosen inför förra året.
Den mest negativa bilden av nuläget finns inom industri- och byggsektorn. Inom vissa delar, exempelvis etableringar med koppling till vindkraftsparker, så är efterfrågan fortsatt oförändrad.
Som ljus i tunneln ser Johan Tenghed möjligheten att fängelsebygget kommer igång under nästa år och att Fyrvalla byggs om som planerat för blåljusmyndigheterna.
- 200 arbetstillfällen ska rekryteras till fängelset. Fördelen är att det är stor spännvidd på de jobben, konstaterar han.
I prognosen konstateras att fortsatt brist på arbetskraft gäller inom turistbranschen där det fattas kockar, restaurangbiträden, servitriser och städare.
Även bussförare och elmontörer samt jobb inom finanssektorn och olika typer av uppdrag anges som bristyrken framöver.
- Det finns väldigt stora brister när det gäller personal med specialkompetens inom hälso- och sjukvården. Vi ser det bland sjuksköterskor och läkare, säger Timo Mulk-Pesonen som sammanställt prognosen utifrån 300 intervjuer.
- Eftersom det har hänt så oerhört mycket på kort tid är det här en av de absolut svåraste perioderna att göra prognoser och analyser på.
Förra veckan tillkom 77 varsel vilket är dubbelt så mycket som förra året vid den här tiden. Men till bilden hör också att 277 personer fick nytt jobb i länet under förra veckan.
- Fyra av tio får fortfarande jobb inom 90 dagar och det är bra siffror, säger Johan Tenghed som räknar med att läget blir kärvare när de många varslen övergår i uppsägningar första kvartalet nästa år.
Hårdast drabbat av länets kommuner är Strömsunds kommun, med 12 000 invånare, där arbetslösheten ökat mer än i andra kommuner. Färre jobb på byggsidan står för mycket av nedgången.
Åre håller ställningarna ganska hyfsat. Unga, handikappade och nyanlända till Sverige kan få det kärvt.
- De som drabbas hårdast är unga med en bristfällig utbildning som är sist anställda och måste sluta först. Där har vi en utmaning att ta itu med framöver, konstaterar Johan Tenghed.

Mer läsning

Annons