Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjerådgivning i kyrkans regi – här behöver du inte ens tala om vad du heter

/
  • ”Familjerådgivningen är också ett viktigt förebyggande arbete för barn, som far illa av att de viktiga vuxna i deras närhet har svåra konflikter. Klimatet där hemma är en del av den luft som barnet andas. Båda de här områdena är angelägna i Svenska kyrkans vardagsarbete”, säger Lena Skogens.  Foto: Henrik Flygare
  • ”I samtalen tar jag inte ställning till vem som gör rätt och vem som gör fel. Det handlar i stället om att ha förståelse för varandras olikheter. Man behöver inte hålla med och tycka lika, olikheter kan vara utvecklande, det beror på hur man hanterar dem”, säger familjerådgivare Lena Skogens.
  • Foto: Henrik Flygare

Det är ljust, trägolv, en stor kakelugn och utsikt över fjällen. Rummet där Svenska kyrkans familjerådgivning håller till andas lugn. Den här veckan öppnade verksamheten officiellt.

Annons

Lena Skogens, från Alfta i Hälsingland, är familjerådgivare på halvtid i Östersund.

I 14 år har hon arbetat i yrket, framför allt inom kommunal familjerådgivning. På 70-talet studerade hon i Östersund, så på sätt och vis är hon tillbaka där hon började.

Det är ingen skillnad mellan kyrkans familjerådgivning och den kommunala, berättar hon.

– Det är mer uppdraget som skiljer sig. Kommunerna är skyldig att erbjuda familjerådgivning enligt socialtjänstlagen. Men kyrkan har valt att finnas med och stötta i relationsproblem.

Det är vanligast att människor i en parrelation söker sig till familjerådgivningen, berättar Lena Skogen.

– De kan söka rådgivning för att de vill jobba på och fortsätta sin relation. Andra kan komma hit för att de bestämt sig för att separera och vill ha hjälp att göra det på ett bra sätt framför allt för barnens skull.

– Enskilda kan också komma och prata om sina relationer till andra. Det kan till exempel handla om relationen till vuxna barn eller svärföräldrar.

Även om öppenheten och acceptansen för att gå på rådgivning har blivit större i samhället så behöver man inte ens tala om vad man heter vid samtalen med Lena Skogens.

– Den som vill kan komma helt anonym, jag för inga journaler och har total tystnadsplikt.

Under de år Lena Skogens arbetat som familjerådgivare har hon märkt att allt fler vänder sig till familjerådgivningen. Det handlar framförallt om två olika delar.

– Det är inte skamfyllt att söka hjälp längre, det är mer ett uttryck för att man tar ansvar. Det är också så att relationer ska bära mycket och det är stor belastning på relationer i dag.

– Men människors behov är egentligen ganska lika över tid.

En orsak som hon tror påverkar behovet är det stora antal valmöjligheter människor har nu både privat och i jobbet.

– Två personer nu har hela världens möjligheter och många har höga ambitioner, både i sitt yrke, som förälder, som vän, i relationen och som fritidsmänniska.

Och när man talar förbi varandra, förirrar sig bort i den moderna tidens stressande djungel av möjligheter, krav, och olika viljor så är familjerådgivarens roll att erbjuda en neutral person att tala med. Och inte minst viktigt är den avsatta tiden för att arbeta med relationen.

– Det varierar mycket hur många gånger man väljer att komma hit, alla har olika behov. Men vanligast är att man kommer mellan fyra och tio gånger.

Lena Skogens har redan arbetat några veckor i Östersund bland annat med att ställa i ordning kontoret där hon möter människor. Den här veckan var första veckan hon tog emot besök.

– Jag är nöjd. Jag har tre inbokade besök den här veckan, säger hon.

Fredrik Tun, chef för den kommunala familjerådgivningen, välkomnar den nya aktören.

– Det är bra med ett komplement till vår verksamhet och att man kan hjälpa varandra om det behövs, säger han.

För närvarande har de en väntetid på ett par veckor för att få komma dit. Det varierar en del men brukar ligga mellan två och tre veckors väntan.

Annons