Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extrakronan har givit fem snabba bondemiljoner

/
  • ”Satsningen på landskapsmjölken har blivit en dundersuccé”, konstaterar Milkos ordförande Per Åsling. Redan efter en knapp månad har extrakronan givit bönderna fem miljoner kronor i extra ersättning för mjölken.Foto: håkan luthman

Närproducerad mjölk är värd att betala en extra krona för, tycker konsumenterna. Bara en knapp månad efter Milkos prishöjning av landskapsmjölk får mjölkbönderna redan dela på fem miljoner kronor.

Annons

Den 7 september höjdes priset på produkterna Dalamjölk, Värmlandsmjölk och Landskapsmjölk med en krona, för att oavkortat gå till Milkos 728 konventionella mjölkbönder. I slutet av månaden, efter att försäljningen dessutom ökat, hade cirka fem miljoner liter landskapsmjölk sålts.

– Det här är en dundersuccé. Vi kunde ju aldrig tro att det skulle gå så här bra, säger Milkos ordförande Per Åsling.

Enligt honom är prishöjningen på en krona mejerikoncernens sätt att bidra till att rädda den svenska mjölkproduktionen, som drabbats hårt av lågkonjunkturen. För en medelkonsument innebär det en ökad kostnad på drygt en hundralapp per år.

– Vi tror inte att det är rätt att ropa på offentliga medel, vi tror att det är på marknaden vi ska kunna vinna gehör och skapa ökade intäkter för mjölkproduktionen, säger Åsling, och tillägger:

– När vi nu kan presentera resultat efter första månaden så välkomnar jag de andra svenska mejeriföretagen att komma efter.

Prishöjningen på landskapsmjölken innebär att det genomsnittliga avräkningspriset höjs med 24 öre till 2,98 kronor per kilo. För Berndt Björkman, mjölkbonde i Värmland och ordförande i mjölkböndernas utvecklingsråd, innebär det nästan en hel lön för en anställd.

– Det betyder fantastiskt mycket, det är bara att tacka konsumenterna, säger Björkman.

– Att folk fortsätter att köpa landskapsmjölken även om priset blivit något högre visar att konsumenterna föredrar närproducerad mjölk som kommer från lokala gårdar.

Mer läsning

Annons