Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-projekt viktiga för regional utveckling

Kultur, kulturarv och idrott spelar en större roll för den regionala utvecklingen än man tidigare trott. Det visar en rapport från Tillväxtverket.

Annons

Den statliga myndigheten Tillväxtverket har undersökt ett antal olika projekt som finansieras med EU-pengar och tittat främst på vilka förutsättningar som finns för att projekten ska leda till ett ökat entreprenörskap och utveckla företagandet i olika regioner.

De projekt som undersökts är sådana som har koppling till de kreativa och kulturella näringarna samt till idrottsrörelsen. I rapporten nämns bland andra två projekt med bas i Östersund. Dels Sportstech – sport- och upplevelseteknologi som drivs av Mittuniversitetet samt Färgfabriken norr som också delfinansieras med EU-pengar.

Sportstech – sport- och upplevelseteknologi finansieras med 14 miljoner kronor varav hälften kommer från EU:s regionalfond. Färgfabriken norr finansieras med cirka 6,5 miljoner kronor från EU.

Enligt en slutsats i rapporten så spelar den här typen av EU-projekt en roll när det gäller utvecklingen av en region. Samtidigt är effekterna av projekten ofta svåra att mäta. Rapporten gör i alla fall gällande att Färgfabriken norr har satt Östersund på den kulturella kartan. Om det räcker för att projektet ska få godkänt när det avslutas är däremot osäkert.

En annan av slutsatserna är att det borde ställas högre krav på den här typen av EU-projekt. Krav som bland annat klargör hur projekten ska nå upp till de mål som satts när det gäller entreprenörskap och företagande.

Mer läsning

Annons