Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Etiska utskottet vill stoppa omskärelse

/

Omskärelse av pojkar är ovanligt i Jämtland. Nu vill landstingets etiska utskott att det stoppas helt, något som går emot rekommendationer från SKL.

Annons

Omskärelse av pojkar innebär ett kirurgiskt avlägsnande av förhuden. Det är vanligt förekommande inom judendom och islam där det likställs med det kristna dopet.
Sveriges kommuner och landsting, SKL, gick i april i år ut med rekommendationen att samtliga landsting skulle erbjuda omskärelse av pojkar i den offentliga vårdens regi. Något som etiska utskottet vid Jämtlands läns landsting nu vänder sig emot.
– Vi har rekommenderat landstingstyrelsen om att ta beslutet att inte göra omskärelse på icke medicinska grunder, säger Bengt Bergqvist (S), ordförande i etiska utskottet. Det gör vi av två skäl, dels tycker inte att landstinget ska bekosta icke medicinsk vård. Sen är det en operation som barnet inte ger samtycke till, det är tveksamt om det är i linje med barnkonventionen.
Det är inte ett stort problem i Jämtland, barnhälsovården stöter på mellan 10 och 20 omskurna pojkar per år. Dessa ingrepp är troligtvis utförda vid andra landsting eller utomlands. Man säger också att det inte finns någon efterfrågan på ingreppet från föräldrar.

Annons