Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En mässa där sparsmakade kunde provsmaka

/
  • Britta och Jonas Karlsson dricker med andakt. En Merlot från 1979 som normalt kostar 4 240 kronor per flaska. Den som betalat in sig på vinmässan kunde få ett smakprov. Foto: Ulrika Andersson
  • Det var först till kvarn som gällde för de som ville smaka på dyrgripen Chateau Petrus.

Britta och Jonas Karlsson passade på att dricka riktigt dyrt när de besökte vinmässan i Östersund i helgen.
– Ett sådant här vin skulle man ju aldrig unna sig annars, kommenterade Jonas.

Annons
Många människor hade i lördags sökt sig till Gamla teatern för att prova olika viner på årets stora vinmässa. De viner som fanns att avsmaka hade priser som löpte från dryga 50-lappen upp till flera tusen kronor flaskan.
Det allra dyraste vinet, Chateau Petrus från 1979, kostar hela 4240 kronor för den som vill köpa en flaska. Eftersom utställaren bara hade en smakprovsbutelj av det exklusiva vinet så gällde det att vara snabb för den som ville prova. Två som höll sig framme var Jonas och Britta Karlsson.
– Det var faktiskt en taktik att gå till den här montern först. Vi förstod att det skulle ta slut ganska snabbt, säger Jonas Karlsson.
De båda luftar vinet i sina glas. Dricker små klunkar och ser alldeles lyriska ut.
– Det man kan säga om just det här vinet är att det har behållit sin strävhet otroligt bra för att vara så gammalt. Billigare viner tappar i strävhet och fruktighet med stigande ålder, kommenterar Britta Karlsson den dyra merloten.
Trots att de båda är mycket intresserade av vin och vinprovning är det inte tal om att betala 4240 kronor för en flaska.
– Det dyraste vinet vi har köpt kostade 1600 kronor för en flaska, säger Jonas Karlsson och tillägger att de fortfarande inte druckit upp sin dyrgrip.
– En sådan tar man fram vid ett speciellt tillfälle då man vet att de man bjuder har ett speciellt intresse och kan uppskatta vinet.
Men de båda menar att priset på vinet inte alls är huvudsaken.
– På en sådan här mässa är det ju roligt att hitta guldklimparna. De viner som bara kostar 60–70 kronor upp till 150 kronor hos Systembolaget men som är riktigt bra, säger Jonas Karlsson.

Mer läsning

Annons