Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever som jobbar i skarpt läge

/
  • Bråttom, bråttom. Tobias Tander från Dorotea fixar falukorven strax innan klockan slår halv tolv och restaurangen öppnar,Emma Nellis från Rödön ordnar med bröd till kaffet.Jonas Lööf från Rödön och Rickard Berg från Östersund mal kryddor till fisken.När det mesta är klart så har eleverna själva en lunchpaus innan de första gästerna anländer. Men fram till dess är det skarpt läge som gäller för eleverna vid den gymnasiala restaurangskolan som numera håller till i anrika Hovs lokaler på Jamtli. Foto: Jan Andersson
  • I kallskänken stod Yvonne Syrjälä från Oviken.
  • Foto: Jan Andersson

- Det är bra att våra elever får lära sig hur det går till på en restaurang i verkligheten. Det var ett lyft för utbildningen att komma hit.

Annons
Det var i september som den gymnasiala restaurangskolan flyttade utbildningen från Palmen vid Körfältet ner den till anrika restaurangen Hov på Jamtli.
- Ett verkligt lyft för utbildningen att få jobba i de här lokalerna säger en av kökslärarna, Örjan Benjaminsson.
Restaurang Hov startade redan 1913 och har haft matservering i obruten följd sedan dess. Otaliga är de bröllopsmiddagar och 50-årskalas som har firats i de lokalerna.
För att utbildningen skulle få komma till lokaler med verklig restaurangmiljö så beslöt man att flytta verksamheten till Hov.
- Här förstår man hur det är i verkligheten, säger Tina Eriksson, en av eleverna på utbildningen. Palmen kändes inte seriöst. Här blir kamratskapet bättre och jag tycker man lär sig mer när vi håller till här.
Varje dag kommer det ett 70-tal gäster till Hov för att pröva elevernas kokkonst. De flesta har hittills varit nöjda med maten, med vissa undantag.
- Någon har klagat på kall mat och en del vill att vi ska salta rätterna mer. Men eleverna ska ju lära sig och de blir bättre hela tiden, säger Benjaminsson.
- Dessutom tror jag inte att alla våra gäster vet att det är elever under utbildning som lagat maten.
I går var det 14 elever som samsades med lärarna i restaurangköket och på menyn fanns det ugnstekt falukorv med hemlagad mos som var smaksatt med Västerbottenost samt ugnstekt fiskfilé med ett täcke av tomat och purjolök som dagens rätt.
De gäster som LT pratade med tyckte att maten var utmärkt.
- Annars har vi märkt att de är gammal svensk husmanskost som är populärast bland gästerna och det är ju maträtter som passar in i miljön, tycker Örjan Benjaminsson.
Han säger också att skolan inte marknadsför sig utan att gästerna hittar dit ändå.
- Vi ska inte konkurrera med övriga matställena, utan vi tar samma pris som de andra.
När klockan börjar närma sig halv tolv och det är dags att släppa in de första gästerna märks en viss nervositet bland eleverna. Allt ska vara klart och ingenting får fattas.
Tobias Tander från Dorotea plockar ut plåtarna med falukorven och skär upp den i lämpliga portionsbitar.
- Jag är väldigt nöjd med den här utbildningen och det är inga problem med att få jobb efter examen. Det är nog det bästa, säger han.
En viktig fråga för läraren Örjan Benjaminsson är balansgången mellan produktion och utbildning.
- Eleverna ska ju inte vara här som en billig arbetskraft utan det viktigaste är ju att de lär sig jobbet ordenligt. Samtidigt har ju våra gäster rätt att kräva kvalitet på den mat de betalar för.

Mer läsning

Annons