Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever fick smaka på universitetsmiljön

/
  • Joakim Strömdahl och David Qvist från Kastalskolan i Brunflo bekantade sig med vad som finns inne på Mittuniversitet men att tänka på universitetsstudier nu är för tidigt, tycker de.
  • ”Eleverna får en möjlighet att smaka på den här miljön”, säger Juliana Gardahl, samordnare av öppet hus.
  • Anna Sörensson radade upp många möjligheter på arbetsmarknaden för de studenter som går på universitetets ekonomiprogram.

500 elever i årskurs 9 i Östersund fick en inblick i hur det är att studera på Mittuniversitetet i onsdags.

Annons

– Vi har låg övergång till högre studier i vår region och vi måste så ett frö tidigare än på gymnasiet, säger Juliana Gardahl samordnare för öppet hus.

Besöken är ett resultat av ett samarbete mellan skolledningen i Östersund och Mittuniversitetet.

– Eleverna får en möjlighet att smaka på den här miljön. De lärare och studievägledare vi pratat med tror på att väcka elevernas nyfikenhet tidigare, säger Juliana Gardahl.

Det är första gången elever i årskurs 9 besöker universitet och viss skepsis fanns om betydelsen av besöket.

– Vi har inte ens fått reda på vilken linje vi ska gå på gymnasiet än, säger David Qvist som går på Kastalskolan i Brunflo och har sökt till gymnasiets industriprogram.

– Jag har aldrig varit här inne tidigare och på så sätt är det roligt att besöka campusområdet för att se vad som finns i lokalerna, konstaterar han.

Kompisen Joakim Strömdahl har sökt till energiprogrammet på gymnasiet och fått besked av syokonsulenten att det mesta talar för att han kommer in där.

Hur det blir med eventuella universitetsstudier efter gymnasiet är för tidigt att säga något om nu, anser båda två.

– Nu skruvar man på moppen. Det är det som gäller nu mer än universitetsstudier, säger David Qvist.

– Hoppas ni blir inspirerade att komma till oss om några år, sa Anna Sörensson som är lärare på ekonomiprogrammet och öppnade elevernas ögon för att bredden på den utbildningen innebär att man kan jobba med många olika saker förutom pengar.

Annons