Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever fick en långväga julhälsning

/
  • Temat för de kalligrafier som Lugnvikseleverna fått är passion. ”Jag har bland annat varit och visat dem för halva årskurs ett, tvåorna, treorna och femmorna . De blev eld och lågor över bilderna”, säger Siv Nilsson-Mäki. Efter jullovet blir det dags för Lugnviksskolans elever att svara. Foto: Ulrika Dahlqvist

Japanska lärare och elever är intresserade av Sverige. Siv Nilson- Mäki, Lugnviksskolan, arbetar med att ordna ett studiebesök för japanska lärare i Östersund till sommaren. Och nu har Lugnviksskolan fått brev och bilder från japanska skolbarn som söker brevvänner.

Annons

– Japanska barn på en sjukhusskola och en primary school (motsvarande grundskola) har skickat kalligrafier till elever på Lugnviksskolan, berättar Siv Nilsson-Mäki.

Hon arbetar som specialpedagog på Lugnviksskolan. I somras var hon på studiebesök i Japan, som LT tidigare skrivit om.

– Jag hade bland annat med teckningar från skolbarn här. De japanska eleverna och lärarna blev jätteintresserade. Lärarna ska göra studiebesök i Finland och Norge till sommaren, och vill också komma till Östersund.

– Och de japanska eleverna vill brevväxla med barn här, de gör allt för att skapa kontakter med oss, säger Siv Nilsson-Mäki.

– Att brevväxla ger mycket. Dels görs det på engelska. Vi har pratat med barnen om vad passion kan vara, skillnader i skolsystemen. Det finns mycket att lära av ett internationellt utbyte, säger Siv Nilsson Mäki.

Sedan hon kom tillbaka från Japan i somras har hon arbetat för att ordna inför att de japanska lärarna kommer hit.

– De är jätteentusiastiska. Många som jag pratat med här tycker att det låter roligt och spännande.

Men trots det får hon dåligt respons när hon söker hjälp för att ordna besöket

– Det är uttalat att Östersund och kommunen är för internationella kontakter så jag förmodar att arbetsgivare ska hjälpa till med resurser, säger Siv Nilsson Mäki.

Mer läsning

Annons