Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eldstadsrelaterade bränder - dyrt för försäkringsbolagen

Försäkringsersättningar för eldstadsrelaterade bränder uppgick förra året till 2,6 miljoner kronor för Länsförsäkringar Jämtland.
- Skadorna orsakas ofta av brister i eldstäder och rökkanaler. Flera av bränderna skulle kunna undvikas om dessa kontrollerades och underhölls, säger Anders Dahlén, skadeförebyggare.

Annons
2,6 miljoner i försäkringsersättning gäller endast de tillfällen där det är klarlagt att branden är relaterat till eldstäder. - Men ibland går det inte att hitta orsaken så därför vet vi inte exakt vilken summa det handlar om, säger Anders Dahlén. Det är kommunen som har tillsynsansvar för brandskyddskontroll och upphandlar skorstensfejare för att utföra arbetet. - Men det finns många eldstäder som inte är anmälda till kommunen och därmed är eldstäderna sannolikt inte kontrollerade, säger Anders Dahlén. Det är hus- och fastighetsägare som har på sitt ansvar att anmäla att de har eldstäder. Om det brinner i ett hus och det konstateras att eldstaden är orsaken gör försäkringsbolaget en koll med skorstensfejarna. - Har man inte haft besök av sotaren inom det tidsintervall som gäller för anläggningen är det automatiskt eldningsförbud. Om det visar sig att en brand är orsakad där det är eldningsförbud ersätts skadorna inte fullt ut av försäkringen, säger Anders Dahlén. Nedsättningen av försäkringsersättningen kan bli upp till 100 procent. När någon installerar en eldstad och rökkanal eller gör en väsentlig förändring av befintlig eldstad eller rökkanal ska en bygganmälan lämnas till kommunen. Innan installationen eller förändringen påbörjas ska man rådgöra med skorstensfejarmästaren för att undvika fel. - Följ också de råd och anvisning som gäller eldstaden när du eldar, säger Anders Dahlén. Om tillexempel eldstaden är testad och godkänd för att elda tre kilo ved i timmen men eldas hårdare är risken att temperaturen i rökkanalen blir så hög att brand uppstår i genomföringar, exempelvis bjälklag. I fastigheter där många olika personer vistas, till exempel offentliga lokaler och uthyrningsstugor råder Länsförsäkringar att sätta upp anvisningar om hur det ska eldas där.
Annons