Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekonomin blir allt mer dyster för länets åtta kommuner

Den ekonomiska krisen blir djupare än beräknat. Sveriges kommuner och landsting har reviderat ned sin skatteprognos ytterligare. För länets kommuner innebär det bara i år minskade intäkter på nästan 68 miljoner kronor. Och det ser ännu sämre ut framöver.

Annons

– Konjunkturbilden har förändrats i negativ riktning. Det märks tydligt i dagens (läs torsdag) prognos som medför att kommunsektorns skatteintäkter nu beräknas bli fem miljarder kronor lägre i år och nära elva miljarder kronor lägre nästa år än i vår förra prognos strax före jul, säger Clas Olsson, chefekonom på Sveriges Kommuner och landsting, SKL, i ett pressmeddelande.

Samtliga länets kommuner har ett delikat arbete framför sig att räknar om och räkna ut vad som ska göras för att hålla ekonomin nu och de kommande åren i balans.

I Östersund, Ragunda och eventuellt i Krokom är det mycket troligt att det blir sparbeting redan i år, medan bland andra Berg, Åre och Bräcke siar om sparåtgärder inför 2010. I samtliga kommuner blir det generellt hårdare tag under 2010 än i år.

Flera av kommunerna dras dessuom men en befolkningsminskning. Sedan i december 2008 har flera saker inträffat som påverkar bilden av framtiden i negativ riktning. Bland annat har bedömningen av skatteinkomsterna för 2008 justerats ned, vilket påverkar prognosen för de kommande åren.

Den förväntade återhämtningen av ekonomin har skjutits fram i tid och att det planerade införandet av en ”broms” i pensionssystemet i januari 2010 påverkar det kommunala skatteunderlaget och därmed sektorns ekonomi.

För att dämpa effekterna av den fallande konjunkturen vill SKL att regeringen ger snara besked om en ökning av statsbidragen till kommuner och landsting för de kommande åren.

Mer läsning

Annons