Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekologiska maten fick bra betyg av eleverna

/
  • Foto: Ulrika Andersson

- Riktigt gott, tyckte eleverna på Wargentinsskolan om lunchen på tisdagen.
Vad de inte visste var att just den dagen var alla råvaror ekologiska.

Annons
Sedan 2007 har Östersund satt som mål att 20 procent av den mat som serveras i kommunens skolor ska vara ekologisk.
- Vi kommer troligtvis att nå målet på 20 procent det här året, därför uppmärksammar vi det med en helt ekologisk lunch, säger Birgitta Månsson, enhetschef för matproduktionen i kommunen.
Än så länge har andelen ekologiska råvaror legat kring 16 procent.
- Det tar alltid tid att uppnå ett sådant mål. Det beror bland annat på att allt fler verksamheter nu ställer krav på att handla ekologiska varor, vilket gjort att det inte alltid funnits tillgängligt, säger Birgitta Månsson,
Mejeriprodukter brukar vara enklast att få tag på. Potatisen däremot kan ibland svikta i kvalitet. Därför har alla råvaror provats hos matproduktionen först så de vet att de fungerar i skolmatsproduktionen.
I matsalen på Wargentinsskolan hade inte budskapet om att råvarorna var helt ekologiska gått fram. Men när LT gjorde ett högst ovetenskapligt test bland borden fick lunchen ett riktigt bra betyg.
- Den får nog 4,5 av fem poäng. Lunchen är nog lite godare i dag än vad den brukar vara, sa Jenny Juliusson, handelsprogrammet, om köttbullarna med pasta, tomatsås och rivna morötter.
Margreth Olsson, i bespisningspersonalen har märkt att det överlag smakar lite mer när de lagar med ekologiskt.
- Jag hoppas de utökar målet och tycker att det är kul att vi har kommit så långt med skolluncherna här, om man jämför med skolor i resten av landet.
Även Evelina Nyman Wänseth och Lina Fredriksson, som går samhällsprogrammet, gillade lunchen och konceptet med mer ekologiska varor. Hemma försöker de vara lite mer medvetna och handlar ekologiskt ibland.
- Jag tycker att kommunen borde ha ett högre mål än 20 procent, sa Lina.
Att välja ekologiska varor framför andra kostar däremot mer, och för det har Östersunds kommun avsatt en miljon kronor extra per år för skolluncherna.
Annons