Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrare ingredienser till julmaten

/
  • Ann-Christine Appelgren, Göteborg och Eva Frössén, Saltsjöbaden är inte förvånade över de höjda priserna. ”Allt går upp. Jag tycker ändå jag tjänar in det då jag gör allt själv”, säger Eva Frössén. Ann-Christine håller med. ”Men saffran hade blivit väldigt dyrt. Jag köpte ett paket här om dagen och det kostade 36 kronor”, säger Ann-Christine Appelgren. Foto: Ulrika Andersson
  • ”Jag tror att många tänker att det är tråkigt att det blivit dyrare men man köper nog ändå det man brukar”, säger Maria Jönsson, från Ås, tillsammans med barnen Rasmus och Kajsa Lindroth.Priset styr inte så mycket vad som finns på deras julbord. Men hon tycker att prisutvecklingen är tråkig.
  • Maria Österberg, Hammerdal, och Anna- Lena Lundli, Östersund. ”Jag bakar mycket och har märkt att saffranet blivit dyrare”, säger Anna-Lena Lundli. Men det är inget som hindrar henne från att fortsätta baka. ”Jag är vegan så jag äter inte skinka och sill och nykterist så jag dricker inte glögg. Men nötter äter jag och jag har faktiskt tänkt på att det blivit dyrare”, säger Maria Österberg.

Grisköttet har blivit fem procent dyrare, apelsinerna har gått upp hela 11 procent och saffran är rekorddyrt. Det är bara några exempel på julingredienser som kostar mer i år än i fjol.

Annons

Det visar en genomgång av Statistiska centralbyråns siffror som TT gjort.

Andra exempel är att sillen kostar åtta procent mer, frukt och nötter har gått upp lika mycket. Det har blivit billigare med mjöl, fyra procent. Men saffranspriset har slagit rekord. Enligt TT beror det på att skörden varit dålig i saffranslandet Iran.

Rut och Olle Sefastsson från Ås tycker att de höjda priserna inte är något vidare.

– Man vill ju ha något extra till jul så vi köper nog det vi vill ha ändå. Men vi är ju bara två så det behövs inte så mycket, säger Rut Sefastsson.

Maria Jönsson, också hon från Ås, tittar på listan över priserna och konstaterar att det mesta finns med på deras julman. Men hon kommer inte att förändra sitt julbord utifrån det.

– Det är tråkigt, men vi har ungefär alltid samma mat och så blir det nog i år också, säger hon.

Även annat som hör till julen har gått upp. Många skickar julklappar med posten eller beställer dem på internet. Brev- och paketpriserna har gått upp med sex procent.

Ett alternativ för många är att fly julhysterin och åka utomlands istället. Men charterresan har blivit ännu dyrare, konstaterar TT. Enligt SCB kostar en paketresa till varmare trakter i genomsnitt över tio procent mer än för ett år sedan.

Trots allt, prishöjningar och lågkonjunktur, väntas ändå nya rekord i årets julhandel. Handelns Utredningsinstitut räknar med en decemberhandel på omkring 61,3 miljarder kronor, vilket är tre procent mer än förra året.

Mer läsning

Annons