Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Döms han för grovt kvinnofridsbrott kan han inte jobba kvar som polis"

/
  • Journalisten och författaren Katarina Wennstam säger att det finns en anledning till att polismän slår närstående kvinnor. Foto: Mani Maserrat-Agah

Att polismän slår kvinnor som de lever ihop med är inte helt ovanligt. Det säger journalisten och författaren Katarina Wennstam vars senaste bok handlar om polisvåld utanför tjänsten.

Annons
Katarina Wennstam har i sin roll som journalist undersökt hur många poliser som åtalades för kvinnofridsbrott under åren 1993 till 2004. Hela 57 stycken skulle det visa sig. Under samma period åtalades bara 19 poliser för stöld och snatteri.
– Det jag kom fram till var att fridsbrott mot kvinnor var det som poliser oftast åtalades för om man tittar på brott som begåtts utanför tjänsten. När det gäller mer vanliga brott som bedrägeri och skattebrott så är poliser extremt lag-lydiga, säger Katarina Wennstam.
I sin senaste skönlitterära bok, Dödergök, som släpptes i början av oktober har hon låtit huvudpersonen vara en polis. Men inte vilken polis som helst utan en som slår sin fru. Och Katarina Wennstam har fått en hel del respons från poliskåren.
– Överlag har de allra flesta varit positiva. Många tycker att det är bra att den här frågan kommer upp till ytan. Man ska komma ihåg att det handlar om ett fåtal rötägg inom polisen, men också att det finns ett strukturellt problem.
Katarina Wennstam tror att polismyndigheterna i Sverige skulle behöva jobba mycket mer med att ta hand om de som har en tuff arbetssituation.
– Man får se mycket skit och elände när man jobbar som polis. Tror man att man inte berörs känslomässigt av det så tror man fel.
Katarina Wennstam har också kommit fram till att flera poliser som dömts för olika typer av fridsbrott fått behålla sina arbeten. I fallet med Östersundspolisen säger hon:
– Döms han för grov kvinnofridskränkning så kan han inte jobba kvar som polis. Men blir det en lägre grad av kvinnofridskränkning så är det mer öppet.

Mer läsning

Annons