Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömda slipper fängelse efter sölig brottsutredning

Männen hotade en 22-åring med en brinnande cigarett mot ögat. Om han inte talade om vilka som stulit vissa mopeder i bygden hotades han med döden.

Annons

22-åringen blev nedlagd på marken och fasthållen av två personer som hotade honom på en ort i Västjämtland 2006.

Ett knytnävsslag mot tinningen förstärkte hotet. Den andre av männen medverkade till misshandeln genom att hålla fast 22-åringen.

Männen som är 31 respektive 27 år gamla döms till 180 samt 200 timmars oavlönad samhällstjänst.

Anledningen till att männen tog kontakt med 22-åringen var för att de misstänkte honom för delaktighet i en eller flera stölder i Åre kommun.

Tingsrätten konstaterar att männen hotat och misshandlat 22-åringen på det sätt som han berättat. Det utdragna hotet att beröva honom synen med en brinnande cigarett bidrar till att hotet betraktas som grovt.

31-åringen döms också för misshandel och hot mot en 15-åring vid ett annat tillfälle. Han fälls för ett slag mot näsan och hot om att bryta ryggen av 15-åringen.

Att det tog drygt två år från den första gärningen med cigaretthotet till att åtal väcktes av åklagare ”framstår som oerhört anmärkningsvärt”, skriver tingsrätten.

Även utredningen när det gäller 15-åringen har tagit oacceptabelt lång tid med hänsyn till den utsattes ålder, enligt tingsrätten.

– Om lagföring skett inom rimlig tid när det gäller cigaretthotet och misshandeln av 22-åringen hade annan påföljd än fängelse varit utesluten, enligt tingsrätten.

Det hänger ihop med brottets höga straffvärde.

Men eftersom så lång tid passerat sedan gärningen stannar tingsrätten vid villkorlig dom och samhällstjänst. Enligt tingsrätten kan ingen av de inblandade lastas för dessa brister i utredningen.

Mer läsning

Annons