Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djurens rätt vill fria burhönsen

/
  • Extra gul äggula:Det finns olika tillsatser i fodret som hjälper äggulan att bli gulare. En pilotstudie har visat att värphöns gärna äter kokt musselkött och jämfört med vanligt hönsfoder får äggen extra gula äggulor.
  • Inredda burar:Inredda burar förses med värprede, sittpinne och sandbad. Detta ger hönsen möjlighet att utföra vissa viktiga, naturliga beteenden samtidigt som ytan per höna ökar.De inredda burarna är högre än vad de konventionella burarna var (45 respektive 38 cm) och ytan per höna är 600 cm2. Därtill kommer sedan utrymmet i redet och sandbadet som också anpassas till djurantalet.
  • Frigående höns inomhus i flervåningssystem:Hönsen kan utföra naturliga beteenden som att värpa  i reden, sitta på pinne och sandbada. De har stor rörelsefrihet som stärker skelett och muskulatur.Frigående höns inomhus i envåningssystem:Frigående höns i envåningssytem räknas system med maximalt nio höns/m2 golvyta. Dessa system har i allmänhet gödselbinge.Hönsen kan utföra naturliga beteenden som att värpa  i reden, sitta på pinne, sprätta och sandbada.Hönsen har stor rörelsefrihet som stärker skelett och muskulatur.
  • Ekologiska ägg:Hönsen ska ha utevistelse – 4 kvadratmeter betesmark per höna.Flocken får högst bestå av 3 000 hönor.Hönsen ska ha daglig tillgång till KRAV-godkänt grov- och värphönsfoder.
  • På lördagen genomfördes det protester mot Icas försäljning av ägg från burhöns. I Östersund samlade Stefan Falkelind från Djurens rätt in namn. Foto: Håkan Luthman
  • Foto: Håkan Luthman

De har fått Hemköp att sluta sälja ägg från burhöns. Nu är det dags att få Ica att följa efter. I lördags protesterade Djurens rätt utanför Ica i Östersund.

Annons
Med plakat och namninsamling hoppas Djurens rätt att de ska kunna få Ica-butikerna att sluta sälja ägg från burhöns.
- Vi gör en namninsamling i dag, och vid slutet av dagen ska vi lämna över den till butikschefen, säger Stefan Falkelind från Djurens rätt i Östersund.
Tidigare har Hemköp slutat att sälja äggen, och redan nu har 60 procent av landets Ica-handlare frivilligt plockat bort ägg från burhöns ur sortimentet.
Men i Östersund finns äggen kvar i flera livsmedelsaffärer, och nu hoppas Djurens rätt att de kan påverka dem till att sluta sälja äggen.
- Om Ica inte fattar beslutet att sluta sälja äggen kommer vi att fortsätta trycka på tills vi lyckas, säger Stefan Falkelind.
Aktionen genomfördes som en del i en samordnat kampanj där protester hölls i flera svenska städer.
Annons