Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det råder stor optimism bland landets bönder

De närmaste fem åren kommer skogsfastigheter till ett värde av 80 miljarder att byta ägare i vårt land. 30 procent av fastigheterna kommer ut på den öppna marknaden, det är en fördubbling från tidigare år.

Annons

I går presenterades den årliga skogsbarometern av LRF och Swedbank med skogsägarnas uppfattningar och förväntningar av konjunkturen.

Undersökningen visar att det råder en stor optimism bland landets skogsägare.

– Det har varit mörkt den sista tiden fram till i somras, säger Anders Eriksson, LRF konsult i Östersund, sju sågar har försvunnit i landet och priset på sågad vara har varit lågt.

Men nu tror han att ROT-avdraget har gett branschen en skjuts framåt. Priserna på skogsfastigheter har stigit markant under 2000-talet. Men under första halvan av 2009 sjönk priserna med i snitt tre procent över landet.

Nästan 70 procent av dem som köper skogsmark tror på stigande priser inom de närmaste åren. Det är alltså fortsatt lönsamt att köpa skog till dagens höga prisnivå.

Ett bekymmer är att 75 procent av skogsägarna är över 50 år, andelen skogsägare som är pensionärer ligger på 35 procent.

Det behövs med andra ord en föryngring på skogsfastigheterna. Det kommer nu att ske via generationsskiften eller försäljning på öppna marknaden. Och skogsägarna är solida. 60 procent av dem har inga lån alls på sin skog, i vårt län tror Anders Eriksson och Bengt Eveby, Swedbank att siffran är ännu högre, runt 70 procent skuldfria.

På frågan hur de skulle investera en miljon kronor svarade närmare 60 procent att de skulle köpa skogsmark.

Skogsbarometern visar också att de flesta köp av skogsfastigheter görs av personer som redan äger skog.

Nästan 70 procent tror på fortsatt stigande fastighetspriser trots dagens höga nivå.

Framtida användningsområde, vid sidan av virkesproduktionen, kommer att vara rekreation, jakt och upplevelser. Där syns en markant ökning från förra året.

Men värmeenergi i form av ved och pellets är också ett stort användningsområde.

Nu råder stor optimism, skogsägarna tror på stigande priser på råvara och ökad lönsamhet.

– Ändå väljer många att inte avverka, de behöver inte eftersom de inte har några skulder, säger Anders Erikson. De anser det vara bättre att den nye ägaren får ta hand om det. Men det är alltid fler som avverkar än som planerat det.

Annons